fbpx
Connect with us

Cum să rezolvi eroarea PPM002, PPM003, PPM004 pe iMac

Cum să rezolvi eroarea PPM002, PPM003, PPM004 pe iMac header

Apple

Cum să rezolvi eroarea PPM002, PPM003, PPM004 pe iMac

Spuneam acum ceva vreme că am cumpărat de pe Olx un iMac 27-inch, modelul late 2013, pentru a învăța să folosesc MacOS-ul. Specificațiile sunt următoarele:

  • Intel Core i5 la 3,2 GHz
  • Placă video NVIDIA GeForce GT 755M 1024 MB
  • 16 GB ram, 1600 MHz, DDR3 –
  • SSD original Apple de 500 GB, montat la iStyle

Prețul a fost bun zic eu, 2700 lei. Unul nou e peste 9000 de lei. Nu avea inclus în pachet Magic Kebyoard sau Magic Mouse. Am cumpărat separat un Magic Keyboard și folosesc un mouse Microsoft Surface Mobile, pentru că am înțeles că Magic Mouse e praf.

iMac-ul arăta impecabil, fără zgârieturi vizibile. Tipul îl vindea pentru că trecuse la un iMac Pro pe care îl și ciobise la transport. Sunt super delicate iMac-urile astea, așa că m-a pus să vin cu o pătură după mine. Am tras concluzia că vânzătorul era grijuliu.

Ne-am întâlnit, am inspectat iMac-ul…mi s-a părut ok. M-am uitat după pixeli morți, starea hard disk-ului, dacă merge wifi-ul și am verificat porturile.  Din păcate n-am fost destul de informat încât să rulez și o diagnosticare. Trebuie să stingi Mac-ul și când îl aprinzi să ții apăsată tasta D, până îți apare un ecran în care să selectezi limba. Apoi după 2-3 minute va rula diagnoza și dacă sunt probleme va da niște coduri de eroare.

iMac-ul venea cu macOS Sierra, versiunea 10.12.6 și vânzătorul mi-a recomandat să nu-i fac update dacă vreau “să răspundă instant la click”. Am ajuns acasă, am instalat ce aveam nevoie pe el și am observat că nu-mi merge aplicația Pages și-mi cerea să fac upgrade. Normal că m-a mâncat și i-am dat să facă upgrade-ul la macOS High Sierra. Își face el treaba, aștept….aștept…după care îmi apare eroarea de mai jos…macOS could not be installed on your cumputer.

Rulez în sfârșit diagnoza și primesc eroarea “There may be an issue with a memory module.”Reference code: PPM002. Additional reference codes: PPM003, PPM004”. Am pus-o.

Caut codul de eroare pe pagina de suport Apple și găsesc explicația “there may be an issue with the onboard memory”. Deci era generat de plăcuțele ram. Soluția ar fi să contactez un service Apple.

Îl contactez pe vânzător să-l întreb dacă știe cum să rezolv problema. Omul s-a spălat pe mâini și mi-a zis că habar n-are, că el a folosit zilnic iMac-ul fără probleme și că mi-a spus să nu fac update. Dubios.

Nu aveam nici măcar un backup să pot să fac restore. A zis că poate ar putea să mă ajute cu asta.

Marele meu noroc a fost că la versiunea de iMac late 2013 pe versiunea de 27″ se pot schimba foarte ușor plăcuțele de ram. Dacă aș fi cumpărat modelul de 21.5″ era mai complicat, pentru că trebuie demontat ecranul. Prin urmare am scos cablul de alimentare, iar deasupra e un buton pe care trebuie să-l apeși destul de serios cu o agrafă până se desface capacul unde se află plăcuțele de ram.

cum sa scoti ram la iMac late 2013

Concidența și mai mare a fost că aveam un laptop HP prin casă care folosea memorii ram de fix același tip…1600MHz, DDR3. Am scos plăcuțele originale din iMac și am montat una de 4GB de la laptopul meu. Ce să vezi…n-a mai dat nicio eroare și a putut să facă update-ul la macOS High Sierra. Treaba foarte ciudată e că după upgrade am reintrodus plăcuțele originale și iMac-ul merge perfect acum cu 20GB ram.

Concluzie

Dacă întâmpini erorile PPM002,PPM03,PPM004 pe un iMac 27″ late 2013, soluția e să schimbi plăcuțele de ram. Nu e nevoie să mergi la service pentru că se pot schimba foarte ușor. Dacă ai un iMac 21.5″, late 2013, atunci recomandarea e să mergi la service pentru rezolvarea problemei pentru că trebuie demontat ecranul. Există ghiduri pe youtube dacă te încumeți să le urmezi.

Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Apple

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Categorii

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Sus