fbpx
Connect with us

Cum să scapi de epavele din cartierul tău

masina abandonata

Cum să

Cum să scapi de epavele din cartierul tău

În cartierul în care locuiesc, în general, găsesc locuri libere de parcare. Problema apare în timpul zilei când tot apar mașini ale celor care lucrează în zonă. Într-o bună zi mi s-a pus pata pe 5 epave care ocupau spațiul public de ani de zile.

Cum stabilești că ai găsit o epavă?

Legea 421/2002 spune așa:

“Art. 2. – În sensul prezentei legi, următoarele noţiuni se definesc astfel:

a) vehicul fără stăpân – vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut;

b) vehicul abandonat – vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin un an, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulaţiei acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenţia neechivocă a proprietarului sau a deţinătorului legal de a renunţa la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului.”

Din  iunie anul acesta legea a fost modificată și prevede următoarele:

“Un vehicul va fi considerat abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri sau în parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP şi asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent”

Cum raportezi o epavă?

Am o cunoștință care le vânează și le raportează pe toate pe care le găsește prin oraș. Aparent tot ce trebuie să faci este să trimiți un mail către poliția de sector. Trebuie să menționezi numărul autovehiculului și locul unde se află pentru a putea fi găsit ușor. Nu trebuie să atașezi vreo imagine și nu cred că trebuie să menționezi datele tale personale.

Prin urmare am formulat emailul următor către sector1@b.politiaromana.ro:

“Sunt un locuitor al Sectorului 1 și doresc să vă adresez o sesizare privind anumite vehicule pe care le consider abandonate din raza imobilului X, aflat la adresa Y. În baza legii nr 421/2002 vă solicit verificarea următoarelor autovehiculele care au un aspect impropriu circulației și ocupă spațiul public. 
1. Autovehicul B 99 XXX roșu – parcat în fața blocului Z de mulți ani fără a fi mutat…etc 
Sunt nevoit să fac această sesizare pentru că avem o problemă cu locurile de parcare ce au devenit insuficiente în cartier.”
Am trimis emailul prin ianuarie, anul acesta.  N-am primit niciun răspuns, dar după câteva luni, au dispărut 2 din cele 5 mașini raportate de mine. Repet…erau genul de mașini cu cauciucurile sparte și pânză de păianjen pe ele. Celelalte 3 au fost mișcate din fața blocului în spate. Pesemne că încă îndeplineau condițiile pentru a nu fi considerate abandonate.
Cunosc cazuri de persoane care nu au carnet, dar au mașină.  Sau sunt persoane în vârstă care nu mai pot conduce fizic acea mașină și refuză să o vândă. Și nu e ca și cum condunce altcineva mașina. Pur și simplu o țin acolo, să fie.
În situația în care sunt atât de puține locuri de parcare în București încât a apărut meseria de parcangiu eu cred că trebuie făcută un pic de curățenie.
Concluzie
Pentru mine acesta e un exemplu că se poate.  Dacă ai și tu epave la tine în cartier un simplu email te ajută să scapi de ele și să faci un bine pentru comunitatea în care locuiești. Din punctul meu de vedere schimbarea perioadei de staționare a unui autovehicul pe spațiul public de la 1 an la 6 luni e foarte benefic și o să curețe mult orașul dacă pui și tu un pic umărul.

Surse

Citește în continuare
S-ar putea să-ți mai placă și...
1 Comment

1 Comment

  1. doru

    23/07/2020 at 4:28 pm

    foarte misto treaba cu anonimitatea.
    Nu ma asteptam din partea autoritatilor la asa ceva, sa fiu sincer.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Cum să

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Categorii

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Sus