Într-o perioadă în care mulți se gândesc să părăsească țara, un grup de tineri programatori și-a propus să crească șansele celor care locuiesc în județele mai puțin dezvoltate, oferind cursuri de programare accesibile tuturor. Proiectul se numește Te Fac Programator și va debuta în Pitești pe data de 29 iunie. Pentru înscriere intră aici.
Există o multitudine de cursuri online de programare, dar dacă simți că ai nevoie de un suport fizic, de niște colegi care să învețe alături de tine, de cineva care să te îndrume, atunci cursul Te Fac Programator poate fi o alegere bună pentru tine. Pentru a te convinge citește în continuare interviul alături de unul dintre fondatorii proiectului Te Fac Programator.
1️⃣Cine face parte din echipa Te Fac Programator și ce experiență are fiecare membru?
În prezent, echipa Te Fac Programator este compusă din 4 traineri, aceștia fiind și fondatorii proiectului. Este vorba de:
– Laur Neagu, doctorand în Sisteme Automate și cercetător în cadrul Universității Politehnica București
– Ancuța Nicu, masterandă în Computer Science, cu experiență de 5 ani în baze de date în cadrul companiei BCR
– Eduard Cojocea, doctorand în Mașini Autonome și cu experiență de lucru în domeniul Inteligenței Artificiale
– Ioana Vasile, licențiată în Computer Science, cu experiență de management al proiectelor în cadrul companiei Bitdefender
2️⃣Ce vă propuneți să realizați prin organizarea acestui curs?
Universitățile ce pregătesc tineri în domeniul științei calculatoarelor nu acoperă complet cererea pieței de IT an de an. Totodată, susținem ideea că pentru a-ți găsi o poziție într-o firmă ce dezvoltă software nu trebuie să ai o diplomă de la o universitate. Însă, trebuie să știi și să înțelegi conceptele din spatele unui produs software cât mai bine.
Ce ne propunem noi este să pregătim oamenii, care fie sunt la început de drum, fie vor o recalificare profesională, „să își ia zborul” într-o poziție în cadrul unei companii de tehnologie.
3️⃣Care sunt avantajele participării la un curs de programare fizic în schimbul unui curs online?
Sunt multe avantaje. În cadrul proiectului, formăm grupe micuțe, restrânse, în care oamenii vor lucra împreună, colaborativ, din aceeași încăpere, la diverse proiecte, simulând munca într-o companie reală.
Trainerii, în prima fază cei menționați mai sus (însă prin legăturile academice și de business pe care le deținem, vom aduce pe parcursul desfășurării cursurilor alături de noi oameni valoroși din țară), vor sta în fața cursanților și vor fi pentru ei modele de programatori pe care ei sa le urmeze, cu care să comunice, să schimbe idei, de la care să învețe, printr-o conexiune fizică, mult mai autentică.
În paralel, lucrăm la dezvoltarea unei platforme online, ce va personaliza parte din curricula pentru fiecare cursant și care va permite munca extra acasă, însă legătura fizică, cursurile și proiectele colaborative nu vor putea fi înlocuite.
4️⃣Cu ce vă diferențiați față de celelalte academii care oferă cursuri de programare?
În primul rând, piața noastră țintă, în aceasta fază, o reprezintă orașele de provincie, care îndeplinesc anumite criterii. Considerăm că provincia este încă neexploatată și are un potențial imens de dezvoltare în zona de tehnologie.
Suntem primii pe piață care au un plan serios de „cucerire” a zonelor din afara Bucureștiului, așadar acesta e un prim avantaj competitiv.
Un al doilea diferențiator îl reprezintă echipa. Suntem diversificați, dar împreună acoperim toata plaja de tehnologie (de la academic, research și business) și mai mult decât atât, dacă nu știm ceva (și cu siguranță vor fi cazuri multe 🙂 ), avem rețeaua de oameni care pot veni sa ne suplinească ori sa ne răspundă la întrebări.
Totodată, în prezent avem alături de noi 10 companii de tehnologie care susțin proiectul nostru și sunt gata sa cunoască absolvenții Te Fac Programator. Lista este în continuă creștere, stabilim parteneriate strategice naționale pentru a crea un ecosistem complet de tehnologie. Lansarea oficială de proiect va fi pe 29 iunie.
5️⃣ Am văzut pe site-ul vostru că un modul de curs durează 3 luni, se desfășoară în fiecare sâmbătă, iar o ședință de training durează 4 ore și jumătate. Acest timp alocat este suficient pentru training sau programul implică și studiu individual pentru acasă?
Mulțumesc pentru întrebarea aceasta. E foarte importantă, într-adevăr. Ca în orice facem în viață, fără sudoare nu vom putea reuși. Deși în cele 4 ore și jumătate vom acoperi noțiunile teoretice propuse și vom lucra exerciții relevante, cursanții vor trebui să își mai aloce câteva ore pe săptămână acasă, seara, după programul normal, pentru a-și sedimenta informațiile prezentate.
Noi le vom sta la dispoziție oricând pe Slack, unde vom avea grupuri dedicate și îi vom asista în învățare individuală.
6️⃣Observ că aveți 4 module de cursuri pentru începători și 4 pentru avansați. După ce termin cele 4 module de începător pot participa la oricare dintre modulele pentru avansați?
Da. Deși cele 4 module de începător sunt înlănțuite, mergând unul după celălalt, într-un an de zile, modulele extra, de avansați sunt la dispoziția cursanților. Fie că vor să aprofundeze o tehnologie, sunt curioși de o anumită direcție, ori vor să devină manageri în IT, sunt liberi să aleagă dintre modulele disponibile.
7️⃣Prețul unui modul de training este foarte mic în comparație cu unii competitori care cer mii de euro. Nu vă e teamă că lumea o să asocieze un preț mic cu o calitate mai scăzută a cursurilor?
Cred ca ne situăm undeva în media cinstită a pieței. Un cost de 100 de lei per ședința de 4 ore și jumătate este un preț corect, mai ales pentru zona de provincie, unde veniturile nu sunt atât de mari ca în București. Promisiunea pe care o adresăm este că investind 1000 de euro și multă transpirație în a-ți atinge visul, vei putea ajunge programator junior alături de noi într-un an de zile în care îți poți continua ritmul normal de viață.
8️⃣Ce v-a făcut să începeți cursurile pe 29 iunie când poate majoritatea pleacă în vacanță?
Am tras linie fix la jumătatea anului, când oamenii au timp să reflecteze mai mult asupra lor și priorităților lor, prin planurile de vacanță. Se spune că primăvara este anotimpul în care toți ne credem nemuritori și prindem curaj. Despre asta e vorba când vrei să faci o schimbare în viață.
Mai mult, din perspectiva elevilor și a studenților, este un moment propice, pentru că termină cursurile și vor avea mai mult timp liber. Oricum ar fi, suntem conștienți că oamenii vor mai pleca în vacante în timpul cursurilor (sau, ca în orice perioadă din an, vor mai avea zile în care nu vor putea ajunge), însă ei vor avea continuu materialele online publicate și sprijinul nostru, așadar vor putea recupera în timp, dacă vor fi dedicați.
9️⃣Cursanții pot obține suport de la voi și după ce participă la curs?
Sigur că da. Orice cursant intră în ecosistemul integrat, unde va fi parte dintr-o comunitate diversă, compusă din alți cursanți, traineri, oameni din industrie, cercetători. Îl vom sprijini cu siguranță și după terminarea cursurilor.
🔟Ce limbaje de programare predați și de ce le-ați ales pe acestea?
În produsul de bază „Devin programator”, cel de începători, cu durata de un an, sunt 4 module în care se trece prin diverse tehnologii:
Modulul 1 – C / C++ – Programare procedurală – punem bazele programării, scriem primele programe
Modulul 2 – C# – Programare orientată pe obiecte – vedem cum putem transpune viața reală în programare
Modulul 3 – HTML/CSS/Javascript/Angular/ Bootstrap – Programare frontend – exemple vizuale, de efect, de folosire a programării
Modulul 4 – ASP.NET – Programare web – integrarea componentelor învățate în dezvoltarea platformelor web
Pentru realizarea acestei curricule, am îmbinat informație din programa universitară, cursuri online și din proiecte reale din industrie. Tranziția ulterioară spre alte tehnologii va fi destul de lină, având în vedere modul în care va fi prezentată informația.
1️⃣1️⃣Cunoașteți exemple de programatori care au reușit să să angajeze în domeniu urmând formatul sau curricula acestor cursuri?
Punând laolaltă ceea ce am îmbinat în această curriculă, am putea spune ca studenții absolvenți de facultate, alături de cei absolvenți de cursuri online au folosit programa similară cu ceea ce oferim noi. Rețeta este de succes, cu siguranță.
1️⃣2️⃣Am observat că începeți cursurile în Pitești, Argeș. Plănuiți să vă extindeți și în alte județe și dacă da, pe ce criterii?
Da, am ales orașul Pitești strategic. Populație suficient de mare, centre academice dezvoltate (tineri care își caută o direcție), economie bună, firme de IT interesate de angajați (fie în București, la doar 100 km distanță, sau în Pitești). Testăm și validam modelul nostru în Pitești, dar avem deja o listă de alte câteva orașe ce respectă criteriile acestea, în care dorim să debutăm de asemenea în anii următori.
1️⃣3️⃣ Ce ai schimba la modul în care sunt predate cursurile de IT în liceele din România?
Nu aș schimba nimic. Curricula de informatică predată în licee este bună și este potrivită pentru liceeni. Noi oferim o altă perspectivă, mai apropiată de business, mai aplicată, însă nu toți elevii de liceu ar trebui sa opteze pentru ea. Ceea ce li se predă la nivel de baze ale informaticii este excelent.
Mai multe detalii despre proiect:
1. Website: https://te-fac- programator.ro/
2. Social media: https://www.facebook. com/teFacProgramator