Am cumpărat Google Home mini din prima zi în care a apărut, pe 19 Octombrie 2017. Eram în SUA și m-am dus la Best Buy cu emoții că o să fie mare bătaie și nu o să mai prind. Nu a fost așa, mai văzuseră ei d-astea. Amazon Echo era mai popular decât Google Home, însă accesibilitatea boxei Google Home mini a făcut să răstoarne balanța, în prezent, în favoarea Google.
Am cumpărat un Google Home și două Google Home mini, și am plecat liniștit. Cum am ajuns acasă am instalat un Google Home mini în living, celălalt în dormitor și Google Home în bucătărie. De atunci Google Home a devenit mai mult decât un asistent personal. Face parte din spiritul casei noastre și când plecăm în călătorii îi simțim lipsa.
Băiețelul meu avea 1 an și 2 luni când am instalat prima dată Google Home mini. De atunci lucrurile au evoluat și Google a început să îi recunoască vocea.
Cum arată o zi alături de Google Home ?
- Mă trezesc și merg în bucătărie…Hey Google play some music! Dacă vreau ceva mai specific pot să îi spun de exemplu…Hey Google play my favorite coffeehouse playlist on Spotify!
- După ce fac micul dejun spun…Hey Google…Broadcast!…Hai la masa! ( mesajul este transmis in celelalte camere unde se afla un dispozitiv Google Home). Nu locuiesc la palat..e doar amuzant.
- Înainte să plec la serviciu întreb: Hey Google…What’s the time? și How’s the weather?
- Dacă fac o pâine sau gătesc ceva: Hey Google…Set timer to 20 minutes
- Atunci când văd că-mi lipsește ceva din frigider spun de exemplu: Hey Google…add eggs to my shopping list
- Când vreau să-mi aducă aminte ceva, de exemplu să scot maiaua din frigider: Hey Google…remind me at 6 pm to get the sourdough out of the fridge
- De obicei, înainte să culcăm copilul, pun fie un playlist cu muzică pentru copii sau ABBA. Am creat o rutină în aplicația Google Home prin care spun…Hey Google…Shuffle my sleep playlist…în loc să spun tot numele albumului. Nu știu care e treaba cu ABBA. dar îl adoarme instant. Acum am început să-i punem muzică mai relaxantă, de tipul pentru meditație.
Alte situații în care folosesc Google Home?
- Cel mic e la vârsta la care a început să aibă multe întrebări. Faptul că Google Home e mereu în apropiere mă scoate din încurcătură. De exemplu zilele trecute l-am întrebat dacă pisicile știu să înoate…aparent știu.
- Google poate să reproducă o grămadă de sunete de animale. Cum face vaca știe toată lumea, dar cum face hipopotamul?…Hey Google…How does a hippo sound like?
- Google Home mai are și niște joculețe integrate. Cred că am jucat doar Lucky Trivia și Sound Safari.
- Atunci când ai mai multe boxe Google Home, poți crea un homegroup și să creezi un sistem audio multiroom. Când vreau să creez o atmosferă plăcută în toată casă pun anumit playlist îi spun de exemplu: Hey Google…Play Christmas Classics on homegroup.
- Atunci când nu găsesc telefonul prin casă: Hey Google…find my phone…și începe și sună chiar dacă era pe silent.
Ce comenzi folosesc pentru smart home?
- Ultima mea creație este un sistem automatizat pentru udarea florilor. Am conectat un kit de micro irigații la o priză inteligentă wi-fi TP-link HS100 . Dacă vreau să ud florile spun: Hey Google…turn on the sprinklers…vezi aici cum am făcut.
- Am un Chromecast Audio pe care l-am conectat la receiver și sistemul audio de la Yamaha. Când vreau să mă relaxez și să ascult muzică la o calitate mai bună fac cast direct pe sistemul audio.
- Am conectat un bec inteligent TP-Link LB 130 la o veioză. Am setat ca veioza să se aprindă și să se stingă automat la anumite intervale orare. Intensitatea și culoarea luminii se schimbă automat după ritmul circadian. De obicei îi spun…Hey Google… Turn the lights off sau on, change light to orange…sau alte culori.
- Am conectat TV-ul la un Chromecast. Pentru a aprinde tv-ul spun: Hey Google…Turn on TV! (Chromecast trebuie să se alimenteze de la priză, nu la TV). De obicei fac streaming pe Netflix și îi spun să redea direct un anumit serial sau film. Mai folosesc Chromecast și pentru slideshow-uri cu pozele din concedii, de exemplu.
Design
Google Homi Mini are un design plăcut, neutru, modern, care se integrează în orice casă. Este disponibil pe culorile gri (chalk), negru (charcoal), Coral și Aqua.
Preț
Am văzut Google Home Mini redus la 150 lei. De obicei îl găsești pe la 200 lei.
Dacă vrei un o calitate mai bună a sunetului ar trebui să alegi boxa mai mare, Google Home. Prețul cel mai mic pe care l-am văzut a fost de 500 de lei.
În cazul în care vrei o calitate și mai bună a sunetului, poți conecta Google Home Mini la un Chromecast audio și pe acesta prin jack la sistemul tău de boxe.
Concluzie
Îmi aduc aminte că primele unități de Google Home mini aveau un bug prin care ascultau în continuu și trimiteau informația către serverele Google. Problema a fost rezolvată între timp, dar acest aspect e de luat în considerare dacă ești foarte preocupat de viața ta privată. Câteodată observ că Google Home se aprinde și este pe modul de „ascultare”, pentru că probabil am zis ceva ce suna ca „Hey Google”. Nu-ți dă o senzație chiar de siguranță când făcea asta. Ceea ce mă mai liniștește este că pot șterge informația înregistrată din https://myactivity.google.com . Deocamdată nu am auzit de situații la Google Home, precum aceasta recentă, în care un om și-a trimis înregistrările făcute de Amazon Alexa, din greșeală unui străin.
Google Home mini are un buton prin care poți anula funcția de ascultare continuă, dar nu vrei să faci asta pentru că trebuie să-l pornești și să-l stingi de fiecare dată când dai o comandă.
Google Home mini reușește de cele mai multe ori să te audă chiar și atunci când redă o melodie. Important e să știi comenzile la care răspunde. Lista de comenzi e dinamică și în continuă extindere. Îmi place că poți activa modul „Continued conversation” prin care după ce spui o comandă vocală, Google Home mai ascultă și o următoare comandă , fără să spui încă o dată „Hey Google!”.
Conform unui test recent , organizat de Loup Ventures, Google Assistant a înțeles 100% din întrebările adresate și a răspuns corect la 88% dintre acestea. Siri pe e altă parte a răspuns corect doar la 74,6%, Alexa la 72,5% , iar Cortana la 63,4%. Încă o dovadă că Google Home este alegerea cea mai potrivită.
Pentru familia mea Google Home mini au devenit indispensabil. Pentru o boxă atât de mică, calitatea sunetului este suficient de bună pentru majoritatea.
Am converit deja toți prietenii mei care au văzut Google Home mini în acțiune. Mai devreme sau mai târziu cred că tot vei ajunge să ai au asistent virtual la tine în casă. De ce să nu îl ai pe cel mai bun?
Deocamdată Google Assistant nu este la nivelul lui Hal din Odiseea Spațială și nu suntem chiar în 1984. Deci poți cumpăra liniștit un Google Home mini.
- Prețul mic
- Sunet suficient de bun
- Acuratețe în înțelegerea comenzilor
- Design modern
- Și un copil de doi ani poate să îl folosească
- Te ascultă căteodată și când nu vrei
- Trebuie să repeți unele comenzi mai tare și mai clar
- Nu are ieșire audio