Odată cu înaintarea în vârstă am început să simt lipsa pozelor pe hârtie fotografică. Miile de fotografii pe care le am salvate în Google Photos nu au același farmec. Familia soției mele încă mai are fotografii de la 1912 și arată impecabil. După mai mult de 100 de ani, calitatea pozelor și detaliile sunt impresionante. Acest fapt m-a făcut sa-mi doresc să salvez aminitirile ca pe vremuri, pe hârtie foto.
Am cumpărat imprimanta foto Canon Selphy CP1300 anul trecut de Black Friday. De atunci am folosit-o la fiecare eveniment în familie…Crăciun, Paște, aniversări. Deja avem o tradiție să facem o fotografie de grup, după care eu o printez în mai multe copii și o împart tuturor. Acum mă pregătesc să o folosesc la ziua de naștere a juniorului pentru prietenii lui. Îți pot spune că nu este genul de gadget pe care să îl folosești de câteva ori și după aia să uiți de el. Cel puțin pentru mine nu a fost așa.
Principalul motiv pentru care mă întorc periodic la Canon Selphy CP1300 să printez fotografiile este ușurința procesului de printare.
Workflow-ul arată cam așa:
- Aprind imprimanta
- Merg în Google Photos și selectez fotografia
- Selectez imprimanta din listă, formatul hârtiei și apăs pe simbolul de print
- Fotografia este gata într-un minut (am cronometrat). S-a terminat cu colorata mâine-i gata.
Instalare
Pachetul pentru Canon Selphy CP1300 conține un adaptor cu cablu și o casetă de plastic pentru încărcarea hârtiei foto. Atenție, hartia foto nu este inclusă în pachet! Va trebui să cumpărați separat un set de hârtie KP-108IN. Setul conține 3 cartușe și 108 coli de mărimea 100 x 148 mm (Hagaki).
Se încarcă 18 holi de hărtie foto în caseta, cu partea lucioasă în sus. Caseta se împinge în partea din față a imprimantei până auzi „clanc”. După care se introduce cartușul de culoare în partea dreaptă a imprimantei. Se aprinde imprimanta și se selectează wi-fi settings pentru conectarea la aceeași rețea wifi cu telefonul. Aici avantajul este că poți fi oriunde și să faci un hot spot cu telefonul. Mai ai opțiunea de wifi direct, prin care imprimanta creează o rețea wifi la care să se conecteze telefonul, dar nu recomand această metodă pentru că setup-ul este mai greoi.
Următorul pas este să instalezi aplicația de print pe telefon. Dacă ai telefonul cu Android va trebui să instalezi Mopria Print Service , iar dacă ai telefon cu iOS , poți folosi Airprint. Pentru iOS nu am reușit să printez din Google Photos, dar din Photos funcționează ok. Imprimanta are și o aplicație dedicată (Android link, iOS link), pe care însă nu am simțit nevoia să o folosesc.
Porturi
Imprimanta are un port SD, port USB și port pentru conectarea camerei foto. Deci, pe lângă printarea de pe telefon, Canon Selphy CP1300 mai permite și printarea prin aceste 3 medii alternative.
Accesorii
Pachetul conține un încărcator care este cât jumătate din imprimantă. Dacă ai nevoie de mobilitate poți achizitiona separat o baterie NB-CP2LH. Cu aceasta ar trebui să poți printa în jur de 54 fotografii.
Funcții
Pe lângă printarea în formatul standard 100 x148 mm, Canon Selphy CP1300 mai permite și diferite colaje pe aceeași coală de hârtie. Se poate adăuga data și chiar face câteva corecții la fotografie. Nu am explorat foarte mult aceste funcții pentru că simt că îmi complică procesul de printare.
Manualul îl găsiți aici.
Selphy CP1300 versus Selphy CP1200
Merită să cumperi Selphy CP1300 sau versiunea anterioară Selphy CP1200 este suficient de bună? Din câte observ, întrebarea nu mai este relevantă azi pentru că modelul din 2016, Selphy CP1200 nu se mai află în stocuri. Dacă tot vă interesează, aveți o analiză aici.
Preț
Prețul variază între 500-600 de ei. Rareori o găsești sub 500 de lei.
Alte variante
În prezent alte variante de imprimante foto compacte sau mini pe care le-am găsit, sunt acestea:
Concluzie
Dacă ții să ai amintirile tale cu cele mai frumoase momente, în fotografii pe hârtie foto, pe care să le împărtășești cu cei dragi, atunci îți recomand Canon Selphy CP 1300. Dacă totuși ești super digitalizat și nu crezi că mai ai nevoie de fotografii în format fizic, gândește-te că este o metodă suplimentară de backup. Deși prețul nu este cel mai accesibil, ușurința procesului de printare justifică investiția. Spun asta pentru că am o multifuncțională de la Canon care printează și foto, dar am folosit această funcție doar o singură dată.
- Printarea se face rapid direct de pe telefon.
- Costul unei fotografii este 1,38 lei ( 150 lei/108 fotografii) ceea ce mi se pare acceptabil.
- Imprimanta este compactă și mobilă. Încape ușor într-un rucsac.
- Calitatea fotografiilor este foarte bună. Ar trebui să țină 100 de ani în condiții de păstrare normale.
- Ai opțiunea să montezi o baterie externă, ceea ce o face o mini imprimantă portabilă.
- Ecranul este rabatabil.
- Review-urile pe care le-am citit sunt în general pozitive. Deci pare un produs fiabil.
- Hârtia fotografică nu este inclusă în pachet. Măcar o mostră era binevenită.
- Încărcătorul este prea mare.
- Din ce am citit, este mai economic să printezi mai multe fotografii odată. Dacă le printezi pe rând, cele 3 cartușe din pachet nu sunt suficiente pentru cele 108 de coli. Nu am verificat această informație pentru că nu am terminat încă kitul KP-108IN.
- Fotografiile au nevoie de o corecție de culoare înainte de print, altfel mi se pare că ies cam șterse.
- Trebuie să rupi părțile laterale la fiecare coală după print, iar prin această operațiune se mai taie din imagine. O să încerc și funcția de borderless să văd dacă se întâmplă același lucru.
- Când ai terminat de printat , caseta pentru fotografii se depozitează separat de imprimantă.
- Prețul este cam măricel.