- calitatea imaginii e foarte bună atât ziua cât și pe timp de noapte
- poți accesa stream-ul pe PC prin IP dedicat cu ajutorul software-ului iSpy. Poți stoca clipurile pe HDD local
- se conectează rapid de la distanță, pe date mobile 4G
- contul poate fi instalat pe mai multe dispozitive mobile
- ușor de instalat prin aplicația Tapo
- funcția de talkback funcționează bine, se aude clar ce spune celălalt chiar dacă e la distanță
- rotirea camerei e fluidă
- cablul de alimentare suficient de lung
- prea multe notificari false- nu are mod de detectie persoane/animale, nu trimite imagini împreună cu notificarea
- îi lipsește opțiunea de salvare înregistrări în cloud
- modul home/away nu e activat
Am primit la teste camera de supraveghere Tapo C200 de la cei de la TP-Link. Este vorba de o cameră cu unghi de vedere la 360 de grade, se conectează prin wifi și are un preț foarte accesibil. Inițial nu observasem numele de Tapo și am încercat să o conectez la aplicația Kasa unde deja aveam un bec și o priză inteligentă de la TP-Link. O încurcasem cu modelul KC200. Spre uimirea mea, aplicația Kasa nu a recunoscut această cameră, semn că TP-Link tratează Tapo ca un sub-brand diferit.
„Tapo a fost creat pentru a aduce toate beneficiile tehnologiei smart home către toți clienții într-un mod accesibil” a declarat Will Liu, managing director la TP-Link UK pentru publicația PCR. Mie asta îmi sună ca și când TP-Link și-a dat seama că e o pâine de mâncat și din dispozitivele smart home la prețuri de buget.
Valorile Tapo sunt secure, smart și easy.
-
TP-Link a fost fondat în 1996 de doi frați, Zhao Jianjun și Zhao Jiaxing, pentru a produce și vinde o placă de rețea pe care o creaseră. Numele companiei se baza pe conceptul de „twisted pair link” inventat de Alexander Graham Bell, un fel de cablaj ce reduce interferența electromagnetică.
TP-Link a început expansiunea internațională în 2005. În 2007 compania și-a mutat sediul în Shenzhen’s Hi-Tech Industry Park.
Din 2016, TP-Link a dezvăluit un nou logo și slogan, „Reliably Smart”. Noul logo este menit să promoveze compania ca un brand orientat către lifestyle pe măsură ce își extinde gama de produse smart home.
Ce conține pachetul
- Tapo Pan/Tilt Home Security Wi-Fi Camera
- Alimentator cu cablul de alimentare (aproximativ 2 m)
- Ghid rapid de instalare
- Șuruburi de montare
- Placă de montare
- Baza camerei
- Camera
- Senzor de imagine: 1/2.9″
- Rezoluție: 1080p Full HD
- Lentile:F/NO: 2.4; Distanță focală: 4mm
- Rază de vedere: 360° orizontal, 114° vertical
- Night Vision: 850 nm IR LED până la 9 metri
- Video
- Compresie video: H.264
- Video Frame Rate: 15fps
- Video Streaming: 1080p
- Audio
- Comunicare audio: 2-way audio
- Audio Input & Output: Microfon Built-in și speaker
- Rețea
- Securitate Wireless: 128 bit AES encryption cu SSL/TLS
- Viteza Wireless: 11Mbps (802.11b), 54Mbps (802.11g), 150Mbps (802.11n)
- Frecvența Wireless: 2.4 GHz
- Securitate Wireless: WEP, WPA/WPA2-PSK
- Stocare: Micro SD Card (până la 128 GB)
- Dimensiuni (W x D x H): 86.6 x 85 x 117.7 mm
Design
Instalare
Am testat această cameră de supraveghere în perioada de carantină la casa de la țară. La apartament aș fi montat-o orientată spre intrarea în casă, la casă am instalat-o în camera în care mi-am organizat noul birou. Când locuiesc la casă mă simt mult mai expus, sunt mai multe intrări, mai multe geamuri.
Instalarea camerei este foarte facilă utilizând aplicația Tapo ( iOS sau Android). Din câte am observat, aplicația are rating-uri ok în store. Camera funcționează doar pe rețeaua wifi de 2.4 Ghz.
Am avut probleme la început cu cardul SD pentru că îmi tot spunea că nu îl recunoaște, deși era formatat pe PC în formatul FAT32. Am reușit să rezolv formatând cardul direct din aplicația Tapo. Acest subiect s-a discutat și pe forumul TP-Link.
Funcții
-
- Video HD – calitatea imaginii mi se pare foarte bună. Are două moduri, LQ și HQ. Atunci când schimbi pe HQ totul se vede mult mai clar.
- Pan/Tilt: Rotire la 360° pe orizontală și 114° pe verticală. Rotirea camerei este fluidă atunci când ești conectat la aceeași rețea wifi, dar prin date mobile imaginea sacadează.
-
- Funcție Night Vision avansată: Noaptea, camera oferă vizibilitate de până la 9 metri. Nu știu dacă pe timp de noapte aș putea să recunosc fața cuiva, mai ales de la distanță, dar cel puțin poți distinge anumite caracteristici fizice. Această funcție mi se pare utilă mai ales atunci când vrei să folosești camera pe post de baby monitor.
-
- Detectarea mișcărilor și notificări: Primești notificări pe telefon dacă este detectat ceva suspect. Aici e cu du-te-vino. Notificările de mișcare le primești foarte repede, dar vei primi multe alerte false. Camera nu are funcția de AI pentru recunoașterea persoanelor sau a animalelor și vei primi notificări numeroase de fiecare dată când apare vreo musculiță în cadrul ei sau bate vântul și se mișcă ceva în cameră. Oferă însă posibilitatea de a selecta anumite zone de activitate în care să poată notifica privind mișcarea. Se poate seta și gradul de sensibilitate la mișcare. Ar fi fost mai bine dacă se trimitea și o imagine atunci când primești notificarea.
- Alarmă sonoră și luminoasă: Declanșează efecte de lumină și sunet pentru a speria vizitatorii nedoriți. Funcția aceasta mi se pare foarte utilă și mi-ar plăcea să o văd și la alte camere. O alarmă sonoră poate speria un hoț, dar pe de altă parte divulgă poziția camerei și o poate neutraliza imediat. Poți seta un program pentru activarea alarmei.
- Camera nu are stocare în cloud, dar are integrare cu software-ul open source iSpy. Am reușit să fac stream-ul video să se vadă pe PC și să înregistreze în continuu pe hard disk. Asta e foarte tare. Softul iSpy mi se pare extrem de complex și customizabil, dar nu e cel mai accesibil pentru cei non-tehnici. Dacă îți cumperi și un HDD WD purple nu mai ai griji cu stocarea.
- Comunicare bidirecțională: Poți comunica cu ceilalți cu ajutorul microfonului și difuzorului încorporat. Și această funcție mi se pare foarte utilă. Eu o pândeam pe Andreea când își termină ședința online și îl rugam pe Sebastian să o cheme. Sneaky! Dacă lași un animal sau un copil singur acasă poți comunica cu el prin această metodă. Mă gândesc că merge folosită complementar unui interfon.
- Stocare sigură – Stochează până la 128 GB pe un card microSD, egal cu 384 ore (16 zile) de înregistrare (bazat pe condițiile de laborator). Eu am montat cu card de 32GB și am setat pe înregistrare continuă. Poți seta un program în care să înregistreze în mod continuu sau doar atunci când detectează mișcarea. Cardul SD trebuie cumpărat separat.
- Control Vocal – Funcționează cu Google Assistant și Amazon Alexa (Google Assistant și Amazon Alexa nu sunt disponibile în toate țările și limbile). Nu am testat pentru că nu am găsit utilitatea. În principiu ai putea vedea stream-ul de pe camera de supraveghere pe un TV conectat cu Chromecast, sau pe un Google Nest Hub.
- Mod privacy – Închidere fizică a obiectivului camerei – Și funcția aceasta e foarte ok. Cred că orice sistem de smart home se poate sparge dacă cineva care are skill-ul necesar își pune în gând să facă asta. Am tot văzut exemple pe net. Ultimul cred că era o cameră de securitate de la Xiaomi. De aceea eu recomand montajul către zone care să nu expună foarte mult din viața privată.
- Poți vedea mai multe camere deodată deoarece conține 4 vizualizări într-o singură pagină și acceptă până la 32 de camere într-o singură aplicație.
- Poți face capturi de video sau de imagini – camera este destinată filmării în interior. Am încercat o filmare în exterior, în condiții dificile,dar cum era de așteptat, nu a scos rezultate foarte bune. Poți descărca imaginile și clipurile direct pe mobil.
- home/away mode – eu n-am găsit modul acesta în setări. Firmware-ul era up to date, deci nu știu ce să zic. Ar fi bun de avut pentru a activa automat notificările atunci când pleci de acasă.
Clip prezentare oficial
Preț
Prețul mi se pare foarte accesibil. De obicei o găsești la 170-200 de lei.
Concluzie
Dacă ești în căutarea unei camere de supraveghere la un preț ok, Tapo C200 poate fi o alegere potrivită. Calitatea imaginii este bună, se poate accesa rapid de la distanță, iar aplicația e ușor de folosit. Dacă ar fi avut detecție inteligentă de persoane și stocare în cloud era no brainer de recomandat. Multitudinea de notificări false e deranjantă la un moment dat și te face să le dezactivez rămânând expus. Există camere de supraveghere în raza aceasta de preț care oferă aceste funcții, deci ștu că se poate.
Cu toate acestea Tapo C200 cred că este acum un best buy dacă luăm în considerare integrarea cu softul iSpy ce extinde mult capabilitățile acestei camere privind înregistrarea imaginilor.
Surse
https://www.pcr-online.biz/2020/01/30/tp-link-launches-tapo-smart-home-brand-in-uk/
https://www.tapo.com/us/about-us/tapo-story/