- Vine cu un display integrat ce ajută la navigarea prin funcțiile meniului
- Instalarea este facilă și rapidă
- Poți printa mii de pagini, fără să fi nevoit să schimbi cartușele
- Alimentarea cu cerneală suplimentară se poate face fără se te murdărești
- Consumabilele sunt ieftine
- Dacă nu așezi bine foile se poate bloca
- Poate da erori de tot felul până te obișnuiești cum să o folosești într-un mod potrivit
- Are nevoie de mentenanță din când în când
- Poate printa și fotografii, dar nu la o calitate înaltă
- Nu e cea mai rapidă imprimantă dacă ai foarte multe pagini de printat. Pe la 30 de pagini e limita mea de răbdare.
În acest context am primit cu încântare propunerea celor de la EPSON de a testa noua lor imprimantă L3160. Aceasta este de fapt un multifuncțional 3-în-1, pentru că include și un scanner integrat, deci poate avea și rolul de copiator.
Avantajul acestei imprimante este că beneficiază de tehnologia Eco Tank, vine cu un ecran LCD și poate funcționa wireless.
Imprimanta L3160 face parte din gama home office, destinată utilizatorilor casnici.
Compania a fost cunoscută inițial ca producător de ceasuri marka Seiko, astăzi portofoliul de produse și tehnologii fiind mult diversificat.
Ce este EcoTank?
Un multifuncţional EcoTank este diferit de majoritatea imprimantelor clasice, în sensul că în loc de cartuşe cu cerneală, acesta vine cu un rezervor mare (sau mai multe) pe care îl vei putea umple cu cerneală din recipientele incluse. Astfel, vei avea suficientă cerneală pentru a printa până la 14.000 de pagini – ceea ce înseamnă că economisești timp şi bani, deoarece nu vei schimba frecvent cartuşele. Instalarea este simplă, realimentarea este uşoară şi nu te murdărești.
Este Eco pentru că vei folosi mult mai puține consumabile. Îmi vei spune poate că tu folosești cartușe reîncărcabile. Am trecut și eu prin asta, dar e o adevărată artă să le umpli fără să te murdărești de cerneală. În plus, nu e recomandat să folosești cartușe care nu sunt originale pentru că există riscul să strici imprimanta.
Ce conține pachetul
Unitatea pe care am primit-o la teste avea deja montate cele 4 rezervoare de câte 70 ml fiecare cu cerneală incluse în pachet (Black, Cyan, Magenta și Yellow)
- Metodă de imprimare – Jet de cerneală (cap de imprimare Epson Micro Piezo™)
- Rezoluţie imprimare – 5.760 x 1.440 DPI
- Viteză de imprimare ISO/IEC 24734 – 10 Pagini/min. Monocrom, 5 Pagini/min.
- Colour Viteză de imprimare – 33 Pagini/min. Monocrom (hârtie simplă), 15 Pagini/min. Colour (hârtie simplă), 69 Secunde per fotografie de 10 x 15 cm (Hârtie fotografică lucioasă Epson premium)
- Volum cerneală neagră – 8.100 Pagini Volum cerneală color – 6.500 Pagini
- Capacitate tavă hârtie ieşire – 30 Coli
- Capacitate tavă hârtie – 100 Coli Standard, 20 Coli fotografice
- Formate hârtie – A4, A6, A5, B5, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 16:9, DL (plic), No. 10 (plic), C6 (plic), Letter, Personalizat, Legal
- Viteză de scanare o singură faţă (A4 alb-negru) – 200 DPI; , 11 sec. with flatbed scan
- Viteză de scanare o singură faţă (A4 color) – 200 DPI; , 28 sec. with flatbed scan Rezoluţie scaner – 1.200 DPI x 2.400 DPI (orizontal x vertical)
- Consum de energie – 12 Waţi (copiere independentă, model ISO/IEC 24712), 0,7 Waţi (mod repaus), 4,3 Waţi Ready, 0,2 Waţi (opriţi)
- Dimensiuni produs – 375 x 347 x 179 mm (Lăţime x Lungime x Înălţime)
- Display LCD – Tip: Color, Diagonală: 3,7 cm
- Nivel sonor – 6,3 B (A) cu hârtie fotografică lucioasă Epson Premium/mod fotografic cu RPM – 51 dB (A) cu hârtie fotografică lucioasă Epson Premium/mod fotografic cu RPM
- Conexiuni – USB, WiFi, Wi-Fi Direct
Design
Pot spune de la început că este o imprimantă compactă. Eu am biroul în living și am un loc destinat imprimantei unde pot să o ascund, sau să o accesez foarte ușor. Faptul că este wireless mi se pare și mai bine pentru că atunci chiar nu mai ești restricționat de amplasarea lângă un computer.
Încărcarea foilor se face prin spate, iar asta mi se pare un dezavantaj. Aș fi preferat să aibă ambele tăvi în partea frontală astfel încât să ocupe cât mai puțin loc. Deci ia în considerare că o să ai nevoie să accesezi și partea din spate.
În partea dreaptă a imprimantei poți verifica foarte ușor nivelul cernelii din fiecare rezervor. Dacă ridici secțiunea de deasupra, poți accesa rezervoarele pentru umplere sau schimbare la nevoie.
Cablul de alimentare și intrarea USB se află în spate, în partea din stânga.
Ce mi-a mai plăcut la această imprimantă este că dispune de un mic display prin care poți controla ușor toate funcțiile cu ajutorul butoanelor alăturate. În plus, te ajută să vizualizezi eventualele mesaje de eroare și să le rezolvi. De altfel, se pare că Epson a luat în considerare review-urile privind modelul anterior L3150 căruia îi lipsește acest display, iar utilizatorii cam bâjbâiau prin butoane.
Partea cu ecranul și butoanele este rabatabilă, astfel încât să ai mai multe unghiuri disponibile de vedere. Butoanele se apasă ușor și produc un sunet de click.
Instalare
Un test de usability pentru mine este dacă reușesc să instalez un produs fără ajutorul instrucțiunilor. În acest caz am reușit. Am accesat pagina de suport – drivere și software – Product setup și am descărcat fișierul Epson Product Setup. Rulezi fișierul și urmezi pașii de instalare…next, next.
Ai opțiunea de a realiza conexiunea cu calculatorul prin wifi sau prin cablu. Dacă ai deja un cablu de imprimantă disponibil, îți recomand să-l folosești, pentru că va merge mai repede instalarea. La mine a durat doar câteva minute. Am instalat doar softul de bază pentru că restul aplicațiilor nu mi se par utile.
Conexiunea la rețeaua wireless am realizat-o accesând meniul imprimantei cu ajutorul butoanelor și al display-ului. Nici aici nu am întâmpinat probleme, deși e destul de dificil să introduci caracterele folosind butoanele. Ar merge mult mai bine un display cu touchscreen la viitorul model.
Am instalat apoi și aplicația iPrint ( link Android / link iOS) pentru a putea printa documente direct de pe telefon. Mi-a găsit imediat imprimanta în aceeași rețea wireless.
Funcții
Fiind o imprimantă pentru acasă, cu jet de cerneală, nu te aștepta să fie super rapidă ca una laser. Am vrut totuși să văd cam cum se mișcă și cât de zgomotoasă este. N-am făcut tocmai teste de laborator, ci doar cât să-ți faci o părere.
Ecotank-ul chiar își face treaba bine. Am printat peste 200 de foi și nivelul de cerneală din rezervoare nu s-a mișcat. Dacă ai multe pagini de printat, ajută faptul că poți încărca până la 100 de foi deodată. Am printat un document de 120 de pagini și a durat cam 30 de minute, deci nicidecum 33 pagini/min. Totuși cred că sunt multe variabile la mijloc, precum tipul de hârtie, calitatea printării(draft, high quality), cantitatea text sau imagini. Documentul meu era de tip PDF cu pagini scanate. Un document Word l-ar fi printat mai repede.
Dacă ai documente de printat până în 30 de pagini deodată, viteza de printare mi s-a părut acceptabilă.
Singura problemă pe care am avut-o este că mi-a agățat o pagină, dar apoi mi-am dat seama că așezasem eu strâmb foile în tavă. După aceea nu mi s-a mai întâmplat. Dacă e ceva recurent atunci devine o problemă de dus în service.
Epson L3160 nu este o imprimantă destinată fotografilor, dar poate face servi ocazional și acestui scop. Aveam un pachet de hârtie fotografică 10×15 cm și am scos câteva imagini de curiozitate. Calitatea pozelor nu m-a dat însă peste cap. Am reușit totuși să printez câteva fotografii încât să realizez un tablou cu amintiri din 2019.
Scanerul nu l-am testat intensiv deoarece, sincer, rareori mai am nevoie de el. Îți faci treaba mult mai rapid cu un telefon mobil și o aplicație specifică. Vei folosi scanerul doar dacă ai un document de copiat rapid.
Privind calitatea printului, în general nu am avut probleme. Am observat totuși la un moment dat niște linii de text unde nu a imprimat corect. Acum nu știu dacă să dau vina pe imprimantă, hârtia de tip economy sau vreun motiv de mentenanță. Cred că avea legătură cu alinierea capetelor, deci se putea rezolva printr-o funcție disponibilă în meniul imprimantei.
Test viteză printare document alb negru
Se descurcă decent.
Test viteză printare pagină color
Test viteză printare fotografie
De menționat că nu am umblat la setările standard. Pe modul high quality printează mult mai lent.
Test nivel zgomot în timpul printării
Ajunge pe la 50 decibeli.
Test nivel zgomot cu funcția quiet mode activată
Nu am sesizat o îmbunătățire notabilă activând quiet mode.
Meniu
Clip prezentare oficial pentru iubitorii de telenovele
Preț
Prețul unui flacon de cerneală culoare negru sau colorat este de 28 de lei. Codurile sunt C13T00S14A, C13T00S24A, C13T00S34A, C13T00S44A.
E posibil să nu mai fie în stoc în prezent. Alternativa este Epson L3250 sau modelul Epson L3210.
Când devine mai economică o imprimantă cu EcoTank?
Epson a pus la dispoziție un calculator prin care poți face comparații între diferite alte modele de imprimante și cele cu EcoTank. Îl poți încerca și tu aici.
Nu știu cum de cartușele cu cerneală mi se termină fix când am nevoie mai mare să printez ceva. Imprimanta mea cea veche îmi permite să printez 400 de pagini cu un cartuș. Cu aceste rezervoare incluse în pachetul multifuncționale aș sta liniștit câțiva ani buni, fiind echivalentul a aproximativ 82 de cartușe de cerneală. Implică într-adevăr un cost mai mare la început, dar pe termen lung aș ieși pe plus. Eu mi-am făcut propriul calcul…
Pe mine mă costă în jur de 180 de lei să schimb anual cartușul negru și pe cel color la imprimanta actuală. Deci în 3 ani plătesc 540 de lei numai pe cartușe. O imprimantă wireless cu cartușe de cerneală, ale altui brand în care am încredere, costă pe la 400 de lei, deci trag concluzia că o astfel de multifuncțională devine mult mai rentabilă pe termen lung. Trebuie să-ți faci calculul, în funcție de câte pagini printezi, dar cam acesta este viitorul. Dacă aș printa și mai multe pagini decât acum, ceea ce cred că o să se întâmple când o să ajungă cel mic la școală, atunci balanța clar se înclină în favoarea unei imprimante cu EcoTank.
Concluzie
În prezent, am o imprimantă destul de veche, cu cartușe de cerneală. În urma experienței folosirii multifuncționalului EPSON L3160 pot spune că tehnologia EcoTank este net superioară și deja am început să pândesc ofertele.
Multifuncționala Epson L3160 bifează pozitiv la multe capitole. Poți printa mii de pagini la cost redus, este wireless, deci o poți depozita oriunde și are garanție 3 ani. Calitatea printului este mulțumitoare pentru uz casnic.
7 Comentarii
Azi am luat și eu una. Merge bine, cel mai încântat sunt de printarea direct de pe telefon, prin wifi.
Salut Mihai! Mă bucur că merge ok. Din ce am obsercat a crescut mult cererea de imprimante în ultima vreme. Sper să fie și fiabile.
Printarea prin wifi e foarte utilă într-adevăr. Poți să montezi imprimanta unde vrei tu.