fbpx
Connect with us

Un weekend la bulgari în vremea pandemiei

nisip

Călătorie

Un weekend la bulgari în vremea pandemiei

Aveam planficate anul acesta concedii în Malaga, Provence, Koln și Bruges, business trip în Shanghai…dezmăț. În schimb m-am mulțumit cu câteva zile în Bulgaria, la Balchik. E genul de loc în care merg anual, la sigur.

Am ales Balchik pentru că în urma verificărilor privind numărul de cazuri Covid 19 a reieșit că aveau zero persoane confirmate. L-am mai văzut și pe Mihai care fusese înaintea mea și povestea că e ok.

De data aceasta am primit la teste un aparat Sony a6600 însoțit de obiectivul 16-55mm F2.8 G…un super combo.

Cum a fost la vamă și cât timp am făcut pe drum?

Am plecat vineri după amiază din București și am făcut în jur de 1 oră 40 până la Chiciu unde am trecut Dunărea cu bacul. O trecere costă 40 de lei.

La bulgari la vama am stat doar 10 minute. Aveam completată de acasă declarația aceasta pe propria răspundere , dar și bulgarii erau pregătiți cu foi printate. Nu verificau dacă datele erau corecte. Verificau doar în portbagaj să nu vii cu porcu’ după tine pentru că umblă și pesta porcină.

Apoi am continuat către Balchik timp de 1 oră 40. Ne-am oprit bineînțeles să facem câteva poze în câmpul cu lavandă.

Prefer varianta pe la Silistra în schimbul celei pe la Negru Vodă pentru că drumul e mai scurt și evit autostrada, unde mi se pare mai stresant de condus. Atât la dus cât și la întors drumul a fost foarte liber. Românii probabil au preferat de această dată litoralul nostru.

Bulgarii nu prea le au cu Waze-ul așa că atenție la radare. Am văzut un singur echipaj.

Vigneta am plătit-o online.

Unde ne-am cazat?

Noi ne-am cazat la Hotel Bisser. Mi-a plăcut că recepționista purta mască și tot personalul pe care l-am văzut pe acolo. Am fost foarte surprins să văd că eram singuri în tot hotelul. Sâmbătă au venit doar alte 2 mașini.

Hotelul este situat pe deal și pentru a ajunge pe faleză trebuie să cobori câteva rânduri de scări. Am plătit în jur de 200 de lei pe noapte pentru o suită cu vedere superbă la mare. În plus au și o piscină exterioară umbrită de copaci.

Știam că micul dejun constă într-un sandviș ambalat așa că am venit cu caserolele de acasă. Nu a intrat nimeni în cameră pe toată perioada în care am stat aici, dar gunoiul a fost ridicat zilnic din fața ușii.

Un alt hotel la care am stat cu altă ocazie și mi-a plăcut este Mistral.

Unde am mâncat?

Cel mai bun restaurant din Balchik este Korona de lângă castelul Reginei Maria. Anul acesta au schimbat meniul, dar mâncarea este la fel de gustoasă și serviciul rapid. Vinul la bulgari este foarte bun, în special Traminer-ul. Mai au și un rachiu Burgas 63 bine aromat.

Servirea se făcea doar la terase. Nu mi-a plăcut că niciun chelner nu purta mască. De fapt, în afară de oamenii de la hotel și cei din magazine, n-am văzut pe nimeni în toată stațiunea purtând mască. Pe de-o parte te simțeai mai relaxat pentru că îți dădea o impresie de falsă normalitate, dar aș fi fost mai liniștit dacă chelnerii ar fi purtat mască. E adevărat că am umblat numai în aer liber.

Am mai mâncat bine la El Simpatico, dar servirea durează mai mult.

Unde am făcut plajă?

Există o plajă și în Balchik, dar este foarte mică așa că ne-am urcat în mașină și am mers la Albena. Drumul e doar de 15 minute. Apa era foarte curată, caldă și fără alge. Fără muzică tare…bumți bumți. În schimb erau niște vietăți micuțe pe la mal care te ciupeau. Nu știu exact ce erau.

Plaja mi s-a părut așa mai de familiști, fără fițe.

Cât costă umbrela și șezlongul?

1 BGN umbrela, 1 BGN șezlongul, adică am plătit 8 lei în total. Ce vrei mai mult? Șezlongurile erau plasate la o distanță considerabilă. În schimb umbrelele mi s-au părut cam mici. Dacă mai vii cu una de acasă ești ok.

Parcarea în stațiune m-a costat 10 BGN – 25 de lei pe zi și se plătea la automat înainte de ieșire.șezlong Albena

De unde scot bani?

De obicei puteam plăti cu cardul peste tot și lăsam doar bacșiș-ul în cash, diamante, kalashnikoave. Anul acesta “s-a stricat” POs-ul peste tot așa că mi-am depășit deja limita de extragere cash pe Revolut. Un ATM sigur este acesta. Cele Euronet, de sine stătătoare nu sunt recomandate pentru că există riscul să-ți copieze cardul.

Concluzie

Vizitez Balchik-ul în fiecare an pentru că e un loc care are un farmec aparte. Citește cartea lui Lucian Boia pentru a înțelege despre ce vorbesc. Ai peisaje impresionante și mâncare bună la prețuri accesibile. Au luat și ei ceva fonduri europene și au refăcut faleza. Acum poți să te dai liniștit cu bicicleta sau rolele.

Înainte să plec la Balchik am luat în considerare și litoralul românesc, dar prețurile erau duble și calitatea cu siguranță este sub ce am găsit aici. Așa că îți recomand oricând o ieșire la Balchik.

Urmărește site-ul MAE pentru schimbări privind condițiile de călătorie.

 

Citește în continuare
S-ar putea să-ți mai placă și...
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Călătorie

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Categorii

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Sus