Eu n-am niciuna dintre adicțiile clasice, adică nu beau alcool des, nu fumez, joc rar jocuri video, dar mărturisesc că sufăr de adicția utilizării aplicațiilor de social media.
Dintre toate aplicațiile cel mai des am ajuns să folosesc Twitter. Mi se pare de departe cel mai interesant din punct de vedere al conținutului și al personalităților care postează pe acolo.
Și uite așa cum mă trezesc la prima oră iau telefonul și fac mindless scrolling. Apoi mă simt vinovat și fac 10 minute de meditație și scriu în jurnal pe iPad ca să-mi limpezesc mintea. Ce am observat eu e că în zilele în care sunt mai obosit sau am o stare de anxietate mai dezvoltată atunci am mult mai multe accesări. Probabil creierul își cere dopamina.
Așa că într-o zi l-am întrebat pe ChatGPT ce pot face în privința acesta. Uite ce mi-a răspuns:
Există mai multe modalități de a scăpa de adicția de social media:
- Setează limite de timp pentru utilizarea social media. Utilizează aplicații sau setări de dispozitiv care te ajută să limitezi timpul petrecut pe rețelele sociale.
Am scris la un moment dat despre cum afli cât timp petreci pe telefon. E unul dintre cele mai accesate articole la mine pe site.
În prezent folosesc tracking-ul oferit de iPhone prin Screen Time. Am încercat să pun limită de 30 de minute. Am instalat chiar și aplicația one sec care e destul de tare. Înainte să deschizi aplicația de social media îți apare un ecran ce te roagă să respiri adânc după care te întreabă dacă mai vrei să intri în aplicație? Ghici ce?! N-a fost un moment în care să nu vreau să intru. Mai mult mă enervam că nu pot intra mai repede să-mi iau doza, așa că le-am dezactivat.
2. Evită să verifici constant notificările. În loc să verifici permanent notificările, setează-ți intervale de timp specifice pentru a verifica actualizările.
Pare o idee bună. Aș putea să dezactivez notificările de Twitter sau să pun setez un focus mode. Ar trebui să o încerc.
La mine nu e o problemă timpul petrecut pe aplicațiile de social media cât frecvența accesărilor. Acest fapt îmi fură mult din puterea de concentrare.
3. Găsește alternative la utilizarea social media. Încearcă să-ți găsești alte activități care să îți ocupe timpul liber, cum ar fi cititul, sportul sau socializarea în persoană.
Ce am obsevat că mă ajută foarte mult e că am început să fac sport în mod regulat. Merg la alergări în parc, la sală, înot, etc. Cel mai mult îmi place la saună pentru că nu am cum să-mi iau telefonul cu mine înăuntru. Am observat că în ziua în care fac sport îmi scade screen time-ul cam pe la 50%.
5. Identifică și elimină declanșatorii. Identifică situațiile sau emoțiile care te fac să te simți tentat să te uiți pe rețelele sociale și încearcă să eviți sau să gestionezi aceste situații sau emoții.
La mine declanșatorul dimineața este că am telefonul fix lângă mine atunci când mă trezesc. Deschid Twitter pentru a vedea ce s-a mai întâmplat prin lume. Când a început războiul în Ucraina vedeam acolo evenimentele înainte să apară pe site-urile de știri.
Cred că aș putea să nu mai dorm cu telefonul lângă mine și asta ar rezolva primul acces de dimineață. Aș putea să țin telefonul mai depărte de mine.
6. Încurajează-te să ai un echilibru sănătos. Este important să ai un echilibru între timpul petrecut online și timpul petrecut în lumea reală, cu familia și prietenii tăi.
Social media vine tocmai ca suplinitor de dopamină atunci când există un dezechilibru în viața mea.
Cu ce să înlocuiesc social media
ChatGPT mi-a zis că aș putea înlocui social media cu următoarele:
- Activități fizice: exerciții fizice, sport, plimbări în natură.
- Creativitate: pictură, sculptură, jurnalism, scris.
- Cunoaștere: citit, învățat o limbă nouă, documentare.
- Relații sociale reale: întâlniri cu prietenii, petreceri, voluntariat.
- Meditație și mindfulness: yoga, tai chi, mindfulness.
- Hobbies: colecționare, gătit, călătorii.
Problema e că niciuna dintre acestea nu sunt atât de ușor accesibile. Probabil ar trebui să fac Twitter mai greu accesibil. Adică să șterg aplicația și să pot intra doar din browser.
Voi cum stați cu adicția de social media? Simțiți că vă afectează viața în mod negativ? Faceți ceva în privința asta?
— Mr. Tweet (@elonmusk) January 29, 2023
Photo by Andrew Guan on Unsplash