fbpx
Connect with us

Cum verifici un Macbook second hand

Cum verifici un Macbook second hand

Apple

Cum verifici un Macbook second hand

Povesteam aici că sunt în căutarea unui Macbook Pro Mid 2015 cu placă video dedicată. Așa că mi-am alcătuit o listă cu ce ar trebui să verific înainte să mă întâlnesc cu un vânzător. Nu sunt încă expert privind produsele Apple, deci sunt deschis comentariilor celor care consideră că au ceva de adăugat pe tema aceasta.

Din păcate la noi nu există o ofertă de MacBook-uri din această categorie la fel de generoasă ca în țările vestice. Am găsit totuși un MacBook care satisfăcea toate cerințele mele. Avea display-ul nou schimbat la iStyle, fiind afectat de staingate, iar bateria era și ea nouă, cu doar 1 ciclu de operare. În imagini arăta impecabil. Vânzătorul era din 2017 pe Olx, deci avea ceva vechime, dar când m-am uitat la anunțurile sale am văzut că avea mai multe MacBook-uri de vânzare, deci să zicem că intra la categoria samsar. Termenul a căpătat un sens peiorativ ceea ce m-a făcut să fiu un pic mai atent.

Ce întrebări poți adresa unui vânzător de Macbook second hand înainte de a te întâlni cu el?

⌛ Care este motivul pentru care vinde Macbook-ul și ce istoric are?

👉Omul mi-a răspuns că nu îl are de mult, l-a cumpărat să îl repare și să îl revândă. Avea cunoștințe la iStyle care l-au ajutat cu reparația și avea o factură ca dovadă.

💻 Cum se prezintă estetic? Are vreo problemă în afară de ce se vede în imagini?

👉Laptop-ul avea doar câteva zgârieturi pe capacul bateriei. Celălalt capac a fost schimbat odată cu display-ul.

🔨 Se poate deschide laptop-ul pentru a-l inspecta la interior?

👉A fost deschis doar în service, și oricum ai nevoie de șurubelniță specială, deci mi-a spus că el nu îl deschisese. Am întrebat pentru că la acest model se poate schimba SSD-ul destul de ușor. Aș fi vrut să văd și dacă sunt urme de lichide.

💾 Am văzut că bateria era nouă într-un print screen din aplicația coconutbattery, dar l-am întrebat dacă a făcut vreun test la SSD. L-am rugat să verifice în Drive DX să nu cumva să aibă vreo eroare.

👉 A zis că face…dar nu a făcut.

💰 Laptop-ul era vândut la 5000 de lei. Am văzut acest model și la 4500 de lei, dar avantajul acestuia era că avea baterie și display nou-nouțe. Prețul era listat ca fix, dar i-am cerut totuși un discount, să fie un prag psihologic sub 5000.

👉 A lăsat de la el 100 RON din proprie inițiativă…de dragul negocierii, mi-a zis.

🗺️După aceste întrebări am stabilit să ne întâlnim într-o benzinărie, unde exista o priză și puteam să testez alimentarea. L-am rugat să vină cu masca la el chiar dacă eram afară.

✅ Am inspectat vizual Macbook-ul și arăta ca nou pe capacul exterior. La capacul bateriei era altă poveste. Am văzut zgârieturi, ceea ce e normal, dar parcă se cam umblase la șuruburi. Din câte am auzit, în service-ul Apple se schimbă și șuruburile după ce se face o reparație.

❌ Primul test pe care l-am făcut a fost să rulez diagnoza Apple. Atunci când bootează OS-ul trebuie să ții tasta D apăsată și sistemul va începe să verifice componentele. Aici m-am trezit cu eroarea următoare: The battery requires service. It is not functioning normally, though you may notice a change in its behavior of the amount of charge it holds. You can continue to use your battery before it’s checked, without harming your computer. Reference code PPT004.

Omul meu a dat din umeri.

Fiind pățit cu iMac-ul care nu voia să upgradeze macOS-ul din cauza unei erori legate de ram, am luat decizia să nu cumpăr acel Macbook Pro. Când am ajuns acasă am căutat mai amănunțit acest cod de eroare, dar tot nu sunt lămurit ce e cu ea. Pe site-ul oficial Apple spune clar că laptop-ul trebuie dus în service. Cu toate acestea spune că ar trebui confirmat totuși rezultatul cu o diagnoză prin internet (se apasă tasta option-D) la bootare. Din păcate n-am fost inspirat să testez și asta. Sunt oameni care au fost în service cu eroarea aceasta și s-a schimbat bateria, altora li s-a spus că e doar un fals pozitiv. Totuși n-am găsit pe nicăieri dacă ar afecta upgrade-ul la o versiune nouă de MacOS.

Dacă nu întâlneam această eroare aveam pregătită lista de mai jos.

tastatura MacBook Pro late 2008

Puncte de verificat la un Macbook second hand

 1. În primul rând rulează diagnoza Apple. Pornește Macbook-ul și ține apăsată tasta D până apare mesajul că începe verificarea.
 2. Asigură-te că serial number-ul de pe carcasă este același ca cel listat în About this Mac. E o metodă de a verifica dacă s-au schimbat și alte componente ce nu erau listate. Poți verifica specificațiile sistemului căutând cu ajutorul serial number-lui pe Everymac.
 3. Verifică starea bateriei🔋. O baterie cu peste 1000 de cicluri e dusă. Se poate verifica cu coconutbattery sau FruitJuice
 4. Folosește aplicația Photo Booth sau Face Time pentru a verifica dacă funcționează webcam-ul📷.
 5. Testează dacă funcționează sunetul prin boxe și căști🎧.
 6. Deschide Youtube pentru a verifica partea video. Eventual setat la calitate maximă pentru a stresa procesorul. Deschide multe tab-uri în Chrome…etc
 7. Apasă pe toate tastele în parte pentru a vedea dacă funcționează. Apple a introdus tastatura⌨️ de tip butterfly pe Macbook în 2015 și a revenit la scissor în 2019. Tastaturile butterfly sunt cunoscute ca nefiind foarte fiabile. La capitolul tastatură mai poți verifica și dacă funcționează iluminarea🔦.
 8. Verifică porturile USB. Ia un stick la tine.
 9. Fă un test pentru a verifica dacă există pixeli morți💻. De exemplu acesta.
 10. Testează dacă se conectează la wifi și prin bluetooth📶.
 11. Asigură-te că e delogat din iCloud. Altfel vei avea tot felul de probleme dacă nu știi contul și parola.
 12. Verifică statusul SSD-ului cu aplicația DriveDX. Poți folosi și recomand și testul S.M.A.R.T din Disk Utility.
 13. Dezactivează funcția de tap to click la trackpad pentru a verifica dacă merge click-ul fizic. Apasă pe toată suprafața trackpad-ului.
 14. Verifică să nu aibă setat o parola de firmware. Fă un restart și ține apăsată tasta alt(option). Sistemul va arăta un prompt dacă a fost setat cu parola de firmware.
 15. Atunci când resetezi sistemul obervă să nu apară vreun artefact pe display. E un semn că placa video are probleme.
 16. Poți testa și ram-ul cu Memtest, dar în mod normal ar trebui să apară un mesaj la rularea diagnozei dacă găsește o problemă.
 17. Verifică  dacă se încarcă cu încărcătorul original🔌. Vezi aici cum să verifici dacă e încărcătorul potrivit.
 18. Testează balamaua să vezi dacă mișcarea este fluidă și nu se aude vreun sunet ciudat.

Concluzie

Știu că sunt multe puncte de verificat dar Macbook-urile sunt gadget-uri scumpe. Dacă vânzătorul nu acceptă toate aceste verificări e un semn că trebuie să cauți în altă parte. Componentele Apple nu se schimbă foarte ușor, ai nevoie de truse speciale și te cam obligă să ajungi în service. Costul unei reparații poate fi lejer mai mult decât ai dat pe un MacBook second hand.

Sper că te-a ajutat acest articol să iei o alegere potrivită atunci când cumperi un MacBook second hand. Te rog să-mi lași un comentariu dacă am omis ceva.

4 Comments

4 Comments

 1. thegadgetist

  04/06/2020 at 5:06 pm

  Nu mi-a apărut nici mie comentariul tău la celălalt articol. Problema mea cu cu Macbook-urile noi e că e o diferență prea mare de preț între România și SUA. De exemplu urmăresc un Macbook Pro 13 2020, 16GB ram, 512 SSD. Dacă îl iau din SUA m-ar costa 8350 ron, în România e 11000 pe emag.

  Diferenta de 2650 lei e foarte mult stiind ca as avea posibilitatea sa-l iau din SUA. E mai greu in conditiile actuale si de aceea m-am reorientat catre ceva Second hand.

  Nu vreau ceva 2018-2019 pentru ca nu-mi place deloc tastatura aceea butterfly.
  Dupa ce am scris articolul despre cel mai bun macbook, o ruda mi-a zis ca poate sa-mi dea ea gratuit un Macbook Pro late 2008.

  Intre timp l-am primit, i-am comandat o baterie noua, 8 gb de ram,trusa de surubelnite, ii pun ssd-ul si il aduc oarecum la zi. Ceea ce vreau sa spun e ca tastatura aceea imi place foarte mult. Are spatiere, feedback, cursa…si e fiabila.

  Sa stii ca am vazut modelul de Macbook 2015, pe care il caut, pe la 3500lei dar s-a vandut in 15 minute. Omul avea nevoie de bani pentru chirie. M-am uitat acum pe ebay.de si preturile sunt mai mari decat ce am vazut pe olx la noi. Media e pe la 1200 EUR, iar pe olx sunt intre 4000-5000 ron. N-am comandat niciodată de pe ebay si nu m-as risca din prima cu o suma mare.

  Treaba cu GPU extern e interesanta, dar pierd la mobilitate. Acel Macbook Pro Mid 2015 mi se pare perfect pentru ca are ecranul maricel, procesor quad core, placa video decenta, am toate porturile de care am nevoie far sa iau vreun adaptor si la nevoie pot sa mai si umblu in el sa schimb bateria sau ssd-ul.

  • Madalin

   06/06/2020 at 11:18 am

   Posibil ca pe eBay sunt mai mari preturile pentru ca vanzatorul trebuie sa plateasca niste comisioane (destul de mari), in cazul in care vinde un produs prin ei. Poti lua fara griji de pe eBay, esti protejat atat de platforma cat si de PayPal. Returul te costa maximn 120 lei si este acoperit de PayPal (cel putin asa era cand am comandat eu ultima data).

 2. dam167

  04/06/2020 at 7:40 pm

  Când vine vorba de bani tu știi cât vrei să dai și pe ce, ce crezi că merită și ce nu, e alegerea ta, deci nu vreau să insist.

  Ironia (după părerea mea) cu tastatura butterfly e că e foarte apropiată de cea nouă introdusă cu modelul de 16”. Știu că ai văzut cum s-au ambalat toți pe YT, dar nu e chiar așa, nu știu dacă ai fost la vreun magazin să le încerci, dar după 3 ani jumate de butterfly pot să-ți spun că nu e așa rău cum se spune pe net. Da, poate avea probleme (am avut și eu un top case schimbat) și are avantaje și dezavantaje față de mecanismul precedent – e mult mai precisă, tastele sunt mai mari, iluminarea e mult mai bună și touchbar-ul ăla iarăși e mai util decât spune lumea. Dar da, cursa tastelor e foarte scurtă și nu e așa fiabilă. Eu nu scriu mult, dar greșesc mai puțin cu modelul mai vechi și parcă nu m-aș întoarce la ce era înainte de 2016. Apropo, la modelele 2018 și 2019 se simte că tastatura a fost îmbunătățită.

  Cât despre adus la zi, nici vorbă. Un quad core i7 de laptop din 2016 (al meu, de exemplu) bate rău de tot un i7 3770K de desktop. De la o generație la alta nu simți diferența, dar după 12 ani… Asta desigur în cazul în care vrei să-l pui la treabă, că dacă nu e ok. Iar legat de plăcile video, cred că abia modelul din 2019 (16”) are ceva cât de cât, nici măcar modelele precedente cu Vega n-au rupt gura târgului.

  Cât despre baterie, nu cred că găsești baterie nouă originală pe piață și am auzit că pot fi probleme. La o folosire normală ar trebui să te țină măcar 5 ani bateria, iar după ăia 5 ani, daăc ești mulțumit de ce poți face cu laptopul, merită ăia 4-500 de euro pe un topcase nou cu tastatură, baterie, trackpad și boxe – că te mai ține poate încă 5.

  • thegadgetist

   05/06/2020 at 12:59 pm

   Am testat butterfly și nu m-am împăcat deloc cu ea.Are cursa prea scurta pentru mine. Eu scriu destul de mult si am nevoie de ceva cu care sa fiu confortabil.

   Ai dreptate cu procesorul acela de pe Macbook Pro late 2008. E doar un proiect sa ma distrez si poate mai scriu un articol pe el. Nicidecum să editez ceva. Mi-a venit azi bateria la el si merge ok. Am luat-o pe aceasta https://bit.ly/3cyhooH Cred că era ultima.
   Bugetul meu pentru un SH e de 4500 maxim 5000 ron. Mai sus de atât mai degrabă mă orientez către unul nou.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Apple

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Categorii

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Sus