- Semnalul este excelent
- Prețul e imbatabil
- Poate fi configurat și gestionat ușor
- Are control parental și e programabil
- Are doar 2 porturi LAN
- Lipsește portul USB
- Începe să gâfâie la peste 20 de aparate conectate.
Nu-mi stă în fire să folosesc titluri bombastice, dar acest router primit de la Mercusys chiar a fost o surpriză plăcută. Nu mă așteptam să aibă performanțe atât de bune având un preț de buget. Să vedem despre ce este vorba…
Mercusys este o companie din China specializată pe producerea de echipamente de rețelistică. Misiunea lor este de a facilita accesul la internet către cât mai mulți oameni.
Ce conține pachetul
- Router MR50G
- Alimentator
- Cablu Ethernet RJ-45
- Ghid de instalare rapidă
- Standard Wi-Fi -802.11 a/b/g/n/ac
- Porturi – 1× Gigabit WAN și 2× Gigabit LAN
- Rata de transfer Ehernet – 10/100/1000
- Rata de transfer Wi-Fi – 600 Mbps în banda 2.4 Ghz și 1300 Mbps în 5 Ghz.
- Securitate – WPA2-PSK, WPA-PSK
- Antene – 6 antene omni-direcționale fixe.
- Dimensiuni – 175,6 x 157,2 x 45 mm
Design
Aspectul acestui router mă duce cumva la extratereștrii din War of the Worlds. Formatul pentagonal iese cumva din formatul clasic. Deși are 6 antene ce se rotesc în orice direcție, Mercusys MR50G este totuși destul de compact.
Mercusys MR50G este fabricat dintr-un plastic ce pare rezistent. Pe față este mătuit cu câteva dungi glossy. În poze pot părea a fi guri de aerisire, dar acestea le vei găsi doar pe spate.Mi-a plăcut că nu reține amprente vizibile pe el.
Are un singur led mic ce indică funcționarea, deci lipsesc indicatoarele pentru starea rețelei. Pe de-o parte e bine că nu luminează foarte mult seara într-o cameră întunecată. Emite în schimb lumină în spate, la porturile conectate.
Pe spate găsim portul de alimentare, butonul de reset/WPS, portul WAN și numai 2 porturi LAN Gigabit. Lipsește sistemul de prindere pe perete.
Instalare
Configurarea a fost facilă și intuitivă conectându-mă la IP-ul http://192.168.1.1/. Se poate accesa și prin http://mwlogin.net . De această dată lipsește aplicația pentru gestionarea rețelei, deci trebuie făcută în modul clasic. Router-ul îți va cere să setezi încă de la început o parolă pentru a-l accesa în viitor. Acesta mi se pare un lucru bun, pentru că mulți uită să facă asta și te poți conecta cu parola admin la routerul lor. În continuare trebuie să urmezi pașii pentru setarea rețelei.
Te poți juca și tu cu acest simulator pentru router sau AP.
Cum poți obține suport de la Mercusys în cazul unor probleme?
Telefon: +4 031.101.90.18
Suport în limba Română
Program de lucru:
Luni – Vineri 10:00 – 19:30
Cost apel: Tarif normal
Funcții
- Acoperire extinsă – Cele 6 antene High Gain cu Beamforming oferă conexiuni stabile în toată casa. Beamforming detectează dispozitivele conectate și concentrează semnalul wifi către acestea.
- Eficiență îmbunătățită a rețelei – Tehnologia MU-MIMO permite router-ului MR50G să comunice cu mai multe dispozitive în același timp, mărind throughput-ul general al rețelei.
- Funcția Smart Connect – Alege în mod inteligent cea mai bună bandă disponibilă pentru fiecare dispozitiv. În principiu sună bine, dar eu l-am dezactivat pentru că anumite dispozitive, care merg doar pe banda de 2.4GHz, nu voiau să se conecteze.
- Mod Access Point – Extinde rețeaua cu fir, transformând-o în rețea wireless
- Control parental – blochează conținutul inadecvat și restricționează timpul petrecut online. Fiecare membru al familiei poate avea un profil separat. E o funcție obligatorie pentru cei cu copii.
- QoS – calitatea serviciului – traficul pentru un anumit dispozitiv capătă prioritate când ai nevoie.
- Guest network– wifi dedicat pentru vizitatori
- Led control – e bun dacă cumva ții router-ul la vedere în camera în care dormi
- Reboot și WiFi schedule – îl poți seta să se reseteze automat sau să dezactiveze rețeaua WiFi la un anumit interval . Și aceasta consider că e o funcție obligatorie pentru ca router-ul să ruleze în condiții bune.
- Remote management – router-ul poate fi accesat de la distanță. Pe mine mă ajută când vreau să deschid câte un port să testez ceva sau poate pentru FTP.
Test viteză
Mercusys MR50G este capabil de Viteză Dual-Band AC1900 – cu viteze de până la 1900 Mbps (1300 Mbps în banda de 5 GHz și 600 Mbps în banda de 2,4 GHz)
Pe rețeaua mea de 300Mbps de la RDS am prins următoarele viteze:
- Prin cablu
- Pe banda de 5 GHz
- Pe banda de 2,4 Ghz
Acoperire
De obicei la mine problemele cu semnalul wifi apar în balcoane. Cu Mercusys MR50G am rezolvat și pot face streaming HD pe una dintre camerele de supraveghere.
S-a descurcat mult mai bine față de ultimul router testat cu WiFi6.
Clip prezentare oficial
Preț
Am găsit acest router la prețul de 198 de lei, ceea ce mi se pare excelent.
Concluzie
Routerul Mercusys MR50G m-a ajutat să rezolv problemele de semnal WiFi la mine acasă. Acum nu mai trebuie să apelez la range extendere sau să investesc într-un sistem mesh ce poate fi scump. Semnalul e atât de puternic încât poate te gândești că îți poate afecta sănătatea pe termen lung. Ca să stai mai liniștit poți seta puterea de transmitere pe 3 moduri (low, medium, high) și programa wifi-ul să fie oprit în anumite intervale orare, de exemplu atunci când dormi.
Are într-adevăr doar 2 porturi LAN, dar pentru cei care încă sunt dependenți de cablu pot cumpăra un switch tot de la Mercusys.
MR50G nu e un router cu pretenții pentru utilizatorii avansați. Eu am avut peste 20 de aparate conectate la el și am sesizat cum unele dintre ele se conectează câteodată cam greu. Soția venea la mine și-mi spunea…uite nu se conectează, fă ceva! Eu nici măcar nu atingeam laptop-ul și se conecta. Semn că aș putea lucra oricând în suport IT. Cu toate acesta la un moment dat Google Home nu mai voia să se conecteze deloc. Deci e ceva de luat în considerare dacă ai un smart home cu zeci de aparate dependente de WiFi. În schimb nu mi-a picat rețeaua niciodată.
Cum WiFi 6 încă nu mi se pare ceva obligatoriu pentru un utilizator neavansat, pot recomanda cu ușurință modelul Mercusys MR50G oricui are nevoie de un router nou fără să fie nevoie să spargă pușculița.
6 Comentarii
Recent mi-am luat un Archer C6 la 130 RON pentru un apartament cu 3 camere. Cum l-ai pozitiona vs Archer C6?
Stă mai bine în specificații acest Mercusys, la rata de transfer și acoperire. Eu credeam că antenele acelea sunt doar de formă, dar 2 în plus fac diferența la acoperire. La mine am aproximativ 100 de m2 si ajunge semnalul peste tot. La Archer AX10 nu ajungea.
Acum depinde de nevoile tale si de suprafata locuintei.