- Consumabilele se schimbă rar, după 10 ani
- Umidificatorul funcționează cu apă de la chiuvetă fără a elimina praf alb sau a crește nivelul de PM2.5 în aer
- Suficient de silențios încât să poți dormi cu el în cameră
- Senzorul de lumină stinge led-urile automat când simte întuneric în cameră
- E capabil să aducă nivelul de PM2.5 în cameră la aproape 0 microni/pm3
- Funcția de child lock e foarte utilă.Cunoscătorii știu de ce.
- Este portabil și poate fi mutat ușor în altă cameră
- Necesită mentenanță periodică
- Nu are suport pentru telefon mobil sau smart home
- Îi lipsește un afișaj digital
- Curăță și umidifică lent
- Nu ai un feedback real asupra acționării senzorilor, afișajul doar prin culori poate fi înșelător
- Prea multe butoane
- Filtrele de schimb se găsesc doar în service
Dorința mea de a testa cât mai multe modele de purificatoare de aer, cu scopul de a căpăta experiență în domeniu, a fost auzită de cei de la Panasonic. Cu ajutorul lui Marius, am primit la teste modelul Panasonic F-VXR70G. Mi-am exprimat opinia privind funcțiile de care cred că nu ai nevoie la un purificator de aer, în urma cercetărilor pe internet, și am vrut să văd dacă se pupă cu realitatea.
- Panasonic Corporation fiind cunoscut în trecut ca și Matsushita Electric Industrial Co., Ltd este un brand internațional de aparate electronice cu sediul în Kadoma, Osaka, Japonia. Compania a fost fondată în 1918 iar în prezent Panasonic este printre cele mai mari companii de electronice din Japonia.
- Panasonic a fost fondat în 1918 de către Konosuke Matsushita ca furnizor de soclu de lămpi duplex. În 1927 a început producția de lămpi pentru biciclete. În timpul celui de al doilea război mondial compania producea în fabrici în Japonia și alte părți ale Asiei componente electrice și aparate ca și candelabre, motoare, fiare de călcat, echipament wireless și primul său aspirator.În 1961, Konosuke Matsushita a plecat în Statele Unite ale Americii cu scopul de a întâlni diferiți furnizori americani. Compania a început să producă televizoare pentru S.U.A. sub numele de Panasonic, iar în 1979 și-a extins brandul și în Europa. Sub numele de brand Technics compania a produs în Japonia pentru prima dată un difuzor ”hi-fidelity”. Curând această linie de componente stereo de înaltă calitate a devenit un lucru favorit în întreaga lume.
- În 3 noiembrie 2008, Panasonic și Sanyo au anunțat că Sanyo va fi cumpărat de către Panasonic.
Ce conține pachetul
- Purificatorul/Umidificatorul de aer
- cablul de alimentare de 2m
- filtrul HEPA, filtrul de dezodorizare, pre-Filtru, filtrul de umidificare
- instrucțiunile de utilizare – 28 de pagini glorioase.
- Consum de energie – 6W min- 11W pe nivel mediu – 66W max
- Cantitate de umidificare – 250 ml/h min – 700 ml/h max
- Volum de aer – 1.1 m3/min pe nivelul scăzut, 6.7 m3/min nivel ridicat ( ce se traduce în 402 m3/hr)
- Capacitate zonă podea – 52m2 ( curățare aer), 35 m2 (curățare și umidificare)
- Lungime cablu alimentare – 2m
- dimensiuni produs – 398 mm x 245 mm x 636 mm (L* l * H)
- greutate produs – 10,2 kg
Design
Aș spune că modelul F-VXR70G are un aspect mai degrabă clasic pentru această gamă de produse. Panoul de control, cu multe butoane, este situat pe partea superioară, la vedere. În spatele acestuia avem două grile din plastic prin care este împins aerul. Pe partea frontală observăm un panou dintr-un plastic lucios, pe care se prind destul de multe amprente. Pe lateral purificatorul este dotat cu două mânere ceea ce ușurează transportul în altă cameră la nevoie. În partea dreaptă putem accesa rezervorul de 3.5 litri al cărui nivel se poate vedea prin plasticul transparent.
Aparatul este dotat cu senzori multipli ce îl ajută în special pentru modul auto. Vorbim aici de următorii senzori: de murdărie, de lumină, de miros , de umididate și de activitate umană.
Tot pe partea frontală putem observa indicatorul pentru senzorul de activitate umană, indicator econavi (consum redus), indicator de înlocuire filtru, simbolul de curățare (roșu când e detectat aer murdar și albastru când e curat), indicator nanoe (ionizare), indicator de atenționare rezervor gol și nivelul de umiditate de la 30 %la 7o%.
La pornire, panoul frontal este împins în față automat pentru a trage cât mai mult aer din cameră. Arată destul de cool mișcarea.
Din câte mi-am dat seama absorbția de aer poluat se face prin partea frontală, este trecut prin filtre și apoi împins în sus.
Instalare
La mine a ajuns aparatul cu toate filtrele pre-instalate, dar din ce am văzut în instrucțiuni nu e mare lucru să-l desfaci. De altfel, l-am testat inițial fără să fi consultat instrucțiunile. Deci pot spune că la capitolul usability stă foarte bine. Toate butoanele sunt clare, iar filtrele și rezervorul sunt foarte accesibile.
Atenție!
Filtrul de dezodorizare vine într-o pungă de plastic. Va trebui să scoți panoul frontal, pre-filtrul și filtrul HEPA înainte. Dacă uiți să scoți punga aparatul nu va putea trage aerul din cameră…am auzit cazuri.
Se face distincție și la modul în care instalezi filtrul HEPA, adică trebuie să fie cu partea neagră spre tine și eticheta orientată în sus.
Am urmat instrucțiunile și am umplut rezervorul cu apă de la chiuvetă (tratată cu clor). Mă așteptam să am rezultate catastrofale de PM 2.5 și PM 10, în urma experienței pe care am avut-o cu umidificatorul meu cu ultrasunete. Vezi aici motivul.
Nu este recomandată folosirea de apă minerală sau de fântână unde diverse ciuperci și bacterii se înmulțesc rapid.
Funcții
- Tehnologia principală a acestui purificator Panasonic se numește nanoe. Nanoe este un ion de microparticule înfășurat în apă. Cu tehnologia nanoe, se pot obține efectele de sterilizare, inhibare a alergenilor, eliminare a fungusului și dezodorizare. Printr-un test efectuat la Centrul de Cercetare Kitasato al Științelor de Mediu au eliminat 99% fungi din aer în 4 ore, și 88% alergeni inhibați în 8 ore, într-un spațiu de 23m2. Curios că nu au făcut și un teste de curățare PM 2.5/PM10…noroc că am făcut eu unul.
Atenție! Când sunt eliberați ioni nanoe, este eliberată o cantitate mică de ozon. Acest lucru este bine-cunoscut la toate aparatele care au funcția de ionizare. Ozonul este un „major no, no” când vine vorba de sănătate. Cu toate acestea, se menționează în instrucțiuni…”cantitatea va fi mult mai mică decât nivelul în mediul natural, cum ar fi în pădure, și nu va fi dăunătoare pentru oameni.”
Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă acceptă riscurile. Din fericire funcția de curățare prin nanoe se poate dezactiva. În timpul operării, trebuie apăsate butoanele Econavi și Clean.Humid simultan timp de 3 secunde.(indicatorul nanoe se stinge).
- Senzorul de activitate umană poate ajusta volumul de aer atunci când detectează prezența unei persoane sau a unui animal de casă. Purificatorul trebuie să fie pe modul auto. Eu nu mi-am dat seama exact de efectele acestui senzor…intră la categoria, crede și nu cerceta.
- Senzorul de miros – acesta vine activat în modul auto și este setat pe sensibilitate medie din fabrică. Se mai poate trece pe modul de sensibilitate ridicată sau redusă. Mi se par prea multe variabile pentru ceva ce ar trebui să fie automat.
- Senzorul de lumină detectează lumina din interior și ajustează automat luminozitatea indicatoarelor de pe panoul de control, indicatorul frontal și volumul de aer. E util dacă îl ții în camera de dormit.
- Mod de învățare – „produsul înregistrează timpul și gradul de murdărie al aerului în timpul funcționării și efectuează operația preventivă în termen de 5 minute înainte de generarea murdăriei înregistrate.” Poate pentru un scenariu în care folosești spray-ul în fiecare zi înainte să pleci la serviciu…altfel nu prea văd utilitatea.
- Blocare acces copii – trebuie să ții apăsat 3 secunde pe buton. Mi s-a părut util. Al meu era tentat să apese pe toate butoanele când le-a văzut.
- Spot air – fantele încep să se miște în sus și în jos pentru a dispersa aerul. Nu o consider o funcție utilă, până la urmă ai nevoie doar să-ți pompeze aer curat.
- Air volume – pe lângă modul automat, mai poți schimba volumul în 3 trepte – redus, mediu și rapid.
- Airflow Dir. – Va genera diverși curenți de aer prin panoul frontal și fante. Odor smoke ar trebui să elimine mirosul de țigară și Dust să elimine particulele precum polenul….Puteau face și aici economie de spațiu, purificatorul oricum le curăță pe toate acestea, nu e nevoie să selectezi tu ce vrei să curețe.
- Econavi – este un mod de operare automat cu economisire de energie.
- Setarea umidității – se poate seta la 40%(umidificare lentă), 50%(păstrarea umidității confortabile) sau 60% (pentru mediu uscat și umidificare rapidă). Vezi testul meu de mai jos.
- Temporizator – Se poate seta ca aparatul să se oprească după 2 sau 4 ore, sau mod inactiv(volumul trece pe nivel redus și întrerupe funcționarea după 8 ore)….Nu înțeleg ideea unui temporizator pentru purificator. Nu e ca și cum peste 2 ore nu mai ai nevoie de aer curat. Ar trebui să funcționeze într-una atât cât timp în exteriorul locuinței sunt valori mari de PM2.5/PM10. Nici o locuință nu e complet etanșă, deci dacă se oprește după 2 ore, aerul va fi iar poluat.
Test curățare aer
Am folosit un spray pentru a crește nivelul în cameră de PM 2.5/PM 10. Acestea au fost condițiile de testare:
- cameră de 35m2 cu geamuri închise
- setare pe treapta maximă de curățare
- am dus nivelul de PM 2.5/PM10 la peste 100 microni/m3.
- rezultat: aparatul a curățat tot aerul din cameră într-o oră și 15 min. Încă se mai simțea mirosul de spray, dar nu foarte puternic.
Test umidificator
- dimensiune cameră 35m2 cu geamuri închise
- nivel de umiditate de început 37%
- setare pe nivel de 60% la treapta maximă
- rezultat: a ajuns la 44% în 3 ore. S-a consumat rezervorul înainte să poată ajunge la 60%. Am apreciat că nivelul de PM 2.5 nu a crescut chiar dacă am folosit apă de la chiuvetă. Rezervorul de 2.5 l se golește complet într-o zi.
Nivel zgomot
- 33db pe prima treaptă
- 36 db pe mediu
- 53 de pe maxim
Pe prima treaptă se poate dormi cu el în cameră, pe ultima treaptă zgomotul e deranjant.
Mentenanță
- Rezervorul de apă ar trebui spălat zilnic. Pentru pete rezistente se poate folosi un detergent neutru pentru bucătărie. Dacă pleci în concediu ar trebui să lași rezervorul golit.
- Tava de sub rezervor și ansamblul anti-fungus trebuie spălate cel puțin o dată pe lună.
- Ansamblul filtru de umidificare trebuie curățat tot o dată pe lună. Fiind o unitate de testare, la mine filtrul era destul de îngălbenit. Se spală doar cu apă caldă, fără să fie frecat cu peria.
- Pre-filtrul – se șterge cu o cârpă moale umezită o dată pe lună.
- Filtrul de dezodorizare – se aspiră la nevoie, nu se spală.
- Filtrul HEPA – se aspiră o dată la 2 săptămâni Nu se spală niciodată.
- Senzorul de umiditate – se curăță cu un bețișor cu vată o dată la 3 luni.
Filtrul HEPA, dezodorizare și umidificare se schimbă o dată la 10 ani (calculat pe baza a 8 ore de funcționare zilnică sau când produsul inhalează fumul a 6 țigări zilnic). Aceste filtre nu se găsesc în magazine ci doar la service. Nu le cunosc costul. Se poate întreba la service@omicronservice.ro
Aparatul are un indicator ce atenționează când e momentul pentru schimbarea filtrelor.
Acesta sunt codurile filtrelor:
- Filtru Hepa de schimb cod F-ZXRP90Z
- Filtru dezorodizare cod F-ZXFD70Z
- Filtru de umidificare cod F-ZXKE90Z
Clip prezentare oficial
Preț
Îl vei găsi unveva între 2900-3600 de lei.
Comparație cu alte purificatoare Panasonic
Panasonic mai produce 3 alte modele de purificatoare de aer.
- F-VXR35G – are 2 senzori, pentru mirosuri și umiditate. Vine la un preț mai accesibil. Acoperă o suprafață mai mică, de 26m2
- F-VXR50G – are 4 senzori, pentru lumină, mirosuri, murdărie și umiditate. Acoperă o suprafață de 40m2.
- F-VXR70G – subiectul acestui review. Acoperă o suprafață de 52m2.
- F-VXR90G – este modelul lor de top cu toți senzorii posibili. Acoperă o suprafață de 66m2.
Panasonic ar trebui totuși să introducă un comparator pe site-ul lor.
Concluzie
În urma testelor efectuate pot spune că purificatorul de aer/umidificator F-VXR70G este un model capabil. Curăță și umidifică aerul, dar o face destul de lent după gustul meu, chiar și la ultima treaptă de viteză. Am apreciat senzorul de lumină ce stinge toate led-urile atunci când se face întuneric în cameră și mi se pare foarte util atunci când dormi cu aparatul în cameră.
Deși pare atractiv faptul că trebuie schimbate filtrele doar după 10 ani, partea de mentenanță mi se pare destul de solicitantă. Sunt multe componente ce trebuie curățate periodic, iar dacă nu o faci, riști să ai un mediu mai murdar decât înainte. Filtrele de schimb se găsesc doar în service, deci nu sunt foarte accesibile.
Prețul îl consider a fi măricel pentru un produs care nu are un ecran digital sau suport pentru telefon mobil. Nu îl poți integra într-un smart home. În principiu, senzorii inteligenți ar trebui să facă toată treaba pentru tine, dar nu e ceva foarte vizibil. Din observațiile mele, aparatul de măsurare a calității aerului(montat la 3 m distanță de purificator) îmi indica deseori valori de peste 30 microni/m3 PM2.5 atunci când purificatorul era în modul auto. În acest timp purificatorul indica lumina albastră, și considera că aerul este curat în cameră. De aceea eu nu recomand modul auto pentru purificatoarele de aer. Ești mai în siguranță dacă îl păstrezi pe modul manual. Eu de obicei îl țineam pe treapta medie pentru a nu fi foarte zgomotos și aerul în cameră era la un nivel constant sub 20 microni/m3 PM2.5.
Ar mai rămâne de discutat și despre tehnologia nanoe. La partea de umidificare m-a impresionat faptul că într-adevăr nu ridică în aer praf alb care să-mi dea peste cap aparatul de măsură a calității aerului. Rămâne totuși problema eliminării de ozon în procesul de ionizare. Ei spun că eliberează un nivel foarte mic de ozon care nu afectează nimic…eu tind să fiu mai reticent de felul meu. Nanoe se poate dezactiva, dar în cazul acesta nu mai are rost să plătești pentru ceva ce nu folosești.
După mine, un best buy de la Panasonic ar fi un model de tipul F-VXR35G cu un ventilator de F-VXR50G.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Panasonic
https://www.panasonic.com/global/corporate/history/chronicle.html
1 Comentariu
[…] pe Internet mai multe impresii despre aparat am găsit testul celor de la Gadgetist.ro, ce au măsurat cu ajutorul unui senzor PM2.5 în cât timp o cameră este […]