Am fost săptămâna trecută pentru câteva zile la ski în Bansko (Bulgaria). Nu sunt cel mai mare schior⛷️, dar eram curios să văd cum arată lăudatul domeniu schiabil cu 16 instalații de ski, 48 km lungime combinată și care pornește de la 2600m.
Stațiunea Bansko
Drumul până în Bansko nu a fost dificil, ținând cont că am fost împreună cu cel mic. Am făcut 7 ore și 15 minute și la dus și la întors. Bulgarii chiar au autostrăzi și Waze-ul a mers brici.
Probabil nu am ales cea mai bună perioadă în care să merg pentru că stațiunea era plină. Fiind o singură instalație la baza muntelui, care să te ducă sus la punctul principal de pornire, se aștepta în fiecare zi cam o oră, o oră și jumătate ⏳până să te urci în gondolă. Treaba asta îți reducea considerabil timpul de schiat efectiv. În plus, fiind foarte aglomerat, instalațiile se opreau destul de des.
Stațiunea în sine nu m-a impresionat. Părea mai degrabă un sătuc care s-a trezit într-o zi cu o mare pârtie lângă el și prin urmare cu o mare turmă de turiști. Am văzut mulți englezi, ruși, români, chiar și francezi.
Pârtiile sunt într-adevăr impresionante❄️, dar fiind foarte aglomerat se deteriorau repede. În perioada 22-24 Februarie s-a desfășurat Cupa Mondială FIS Ski, semn că domeniul schiabil și stațiunea poate susține un astfel de eveniment.
Skipass-ul
Variantele de skipass erau de 65 BGN (160 de lei) sau 50 BGN (122 de lei) pentru jumătate de zi. Pe cea din urmă puteai să o activezi după 12:30. Ultima gondolă era la 17:00, iar ski lift-ul la 16:15.
Ceea ce m-a mirat la toată povestea asta este că skipass-ul nu e transmisibil. Eu eram obișnuit ca la noi, să poți prelua cartela cuiva și să te dai în continuarea lui. Am împrumutat cartela unui amic care s-a dat în prima parte a zilei și m-am dus pe la ora 14:30, evitând cozile. Aparatul de acces mi-a arătat mesajul Blocked, iar cineva m-a trimis direct la casă. A trebuit să iau o nouă cartelă pentru jumătate de zi, ceea ce nu mi-a convenit deloc😡. Am înțeles că cei din Bansko se concentrează pe maximizarea profitului💰 și nu vor să-și încarce instalațiile suplimentar.
Am stat puțin totuși să mă gândesc cum fac să lege cartela de o singură persoană. Instalațiile pe care le folosesc sunt de la SKIDATA, o firmă austriacă. Aceștia dezvoltă sisteme inteligente de acces care sunt folosite în parcări, stadioane și pârtii. Fiecare cale de acces are și o cameră care probabil folosește un sistem de recunoaștere facială. Chiar exista un poster lipit înainte să treci de turnicheți cu mesajul SMILE🌝, You’re on Camera📷.
Eu nu semăn deloc cu amicul meu așa că sistemul m-a detectat imediat. Probabil dacă îți lași casca și ochelarii pe ochi e posibil să te lase să treci. Nu am mai încercat.
Am observat a doua zi că unora atunci când cumpărau cartela le făcea poza cu webcam-ul. Mie probabil mi-au făcut fără să văd și nu observasem inițial.
Cazare
Dacă ajungeți totuși în stațiune nu vă recomand hotelul Lion. Nu știu ce s-a întâmplat, dar m-am pricopsit cu un virus🦠 care m-a scos pe tușă câteva zile. Am aflat apoi din review-uri că au fost mai multe cazuri de turiști la același hotel care s-au simțit rău. Manager-ul a chemat autoritățile care nu au găsit nici o sursă contaminată, așa că s-au spălat pe mâini, și la propriu și la figurat.
Unde să mănânci
Dacă ajungi totuși la Bansko, îți recomand restaurantul🍽️ Soprano’s, unde am mâncat o ribolitta și niște gnocchi mai bune ca în Italia. Al doilea restaurant de neratat este Five M Restaurant. Servirea a fost wow. E un restaurant nou care m-a impresionat pozitiv.
2 Comentarii
Tocmai m-am intors din Pamporovo – care nu are probleme cu cozi sau recunoastere faciala. Procedura lor de protectie e de tot rasul – iti tiparesc numele pe skipass iar la turnicheti te opresc uneori, iti cer pass-ul si te pun sa zici cum te cheama (ma gandesc ca verifica sa pronunti corect numele, dar asta ar fi foarte usor de trisat)
Mersi, o sa încerc data viitoare și Pamporovo. Și eu am înțeles că e mai puțin aglomerat.