Multă vreme nu am avut nevoie de un laptop. Folosesc desktop PC-ul și dacă aveam vreodată nevoie de portabilitate, apelam la laptop-ul soției sau la laptopul de la serviciu. Totuși, de când am început să scriu mai des pe blog am simțit nevoia de ceva mai mic și mai portabil. Combinația de tastatură Logitech Keys to Go și telefon era ok pentru texte scurte, dar la un moment dat am început să simt limitările sistemului de operare și ale spațiului pe ecran.
Când am descoperit Surface Go, mi s-a părut combinația ideală între portabilitate, putere și eficiență la un laptop/tabletă. Spun laptop/tabletă pentru că Surface Go este vândut ca tabletă, dar dacă îi atașezi tastatura Microsoft Type Cover, devine un laptop de sine stătător. Din cauza asta îmi este și greu să îl includ într-o categorie. 90% din timp îl folosesc cu tastatura atașată, iar în modul tabletă, doar când mă uit pe Neftlix.
Surface GO îmi aduce aminte de netbook-urile de pe vremuri. Netbook-urile au dispărut pentru că aveau configurații slabe și la un momentat au fost înlocuite de tablete. Pe vremea studenției aveam un Lenovo S10-2 pe care îl foloseam pentru light browsing și a asculta muzică în bucătărie, fiind conectat la niște boxe Altec Lansing. Îl vedeam destul de des în combinație cu un stick de net de la RDS. După ce mi-a crăpat placa de bază pe netbook am trecut la o tabletă Nexus 7.
Surface GO este gândit să atragă studenții și pe cei care au nevoie de un plus de productivitate pe o tabletă care rulează Windows 10. Împreună cu Surface Pen poate fi o unealtă educațională foarte puternică. Cel mic al meu pe unde mă prinde cu Surface GO, mi-l cere să mai deseneze și el ceva.
Ce conține pachetul 📦
Pachetul conține un încărcător (model 1736) cu conexiunea proprietară Microsoft și instrucțiuni. Surface GO vine cu Windows 10 Home. Poți folosi o versiune de test a Office 365 timp de 30 de zile. Garanția este de 1 an.
Specificații
Aici trebuie să ai mare grijă pentru că există 4 variante de Surface GO. Toate variantele vin cu procesor Intel Pentium Gold 4415Y și Intel HD Graphics 615.
- stocare 64GB / 4 GB RAM. Această variantă este de evitat pentru că stocarea nu este pe SSD ci pe un multimedia card (eMMC) ce îl face mult mai lent.
- stocare 128GB/ 4 GB RAM. Poți supraviețui și cu 4 GB RAM, dar trebuie să te gândești bine la ce o să îl folosești pentru că aplicațiile folosesc din ce în ce mai mult RAM și nu vei mai putea face upgrade. Aici stocarea se face pe un SSD Toshiba care se descurcă foarte bine.
- stocare 128GB/ 8 GB RAM. Este varianta pe care am ales-o eu și pe care o recomand.
- stocare 128 GB/ 8 GB RAM/LTE. Dacă ești genul care călătorește mult, te va ajuta să știi că ai internetul accesibil direct pe laptop fără să stai de fiecare dată să cauți o rețea wifi. Partea mai puțin bună la această variantă este că bateria are de suferit prin consumul de date mobile. Eu am mers pe varianta conectării stick-ului de net de la RDS, la nevoie, printr-un USB-C hub de la Anker.
Dimensiuni și greutate
- 9.65″ x 6.90″ x 0.33″ (245 mm x 175 mm x 8.3 mm)
- Greutatea este de 522 grame , fără tastatura Type Cover, iar cu tastatură, greutatea este de 766g.
Display 🖥️
- Display 10” PixelSense cu rezoluție de 1800 x 1200 (217 PPI)
- 3:2 aspect ratio
- Contrast ratio: 1500:1
- 10-point multi-touch și ink
- Corning Gorilla Glass 3
Rezoluția nu se apropie de cea de pe ultimul Ipad Pro, dar este ultra-suficientă pentru un display de 10″. Culorile sunt vii, negrul e negru. Cine s-a uitat la el nu a avut nimic de comentat. Rezoluția este destul de confortabilă și eu cel puțin nu simt că lucrez pe un display de doar 10″.
Din păcate display-ul are o ramă (bezel) destul de mare. Nu e ceva ce deranjează neapărat, dar se știe că în zilele noastre se poate mai bine de atât.
N-am avut probleme să lucrez cu el chiar și în lumina Soarelui. Amprentele care rămân inevitabil pe ecran se șterg ușor cu o cârpă cu microfibră.
Design și porturi
Surface Go este cel mai accesibil model din linia premium a produselor Surface de la Microsoft. Utilizatorii de Windows meritau și ei un echivalent de Ipad sau Macbook și cred că Microsoft a început să ne ofere niște alternative interesante . Design-ul pentru Surface GO este elegant, subțire, ușor. Dimensiunile reduse ajută la portabilitate. Poți să o ții lejer într-o mână, la subraț, chiar și într-un buzunar mai măricel.
Extinzând suportul (kickstand) Surface GO stă perfect în aproape orice poziție. Suportul îi oferă acestui laptop ceea ce Microsoft numește „great lapability”.
Design-ul este atât de inspirat încât am observat că și alți producători au început să îl preia. Vezi Asus ROG Motership și Lenovo Thinkpad X1 Tablet 3rd Gen.
La capitolul porturi Surface GO stă foarte bine pentru dimensiunea sa:
- 1 port USB-C. Din fericire Microsoft a optat să adauge un port USB-C pe Surface GO. Era loc chiar de două, dacă încărcătorul venea tot cu USB-C.
- intare 3.5 mm pentru căști. O alte veste bună în condițiile în care această intrare a dispărut pe noul Ipad Pro.
- Conector pentru tastatura Surface Type Cover. Acest conector are niște magneți foarte puternici care țin fixată foarte bine tastatura.
- Cititor de carduri micro SDXC . Eu am ales să extind stocare printr-un card MicroSDXC EVO Samsung 256GB 100 MB/S(U3).
- Pe partea superioară a ecranului avem butonul de pornire/oprire și butoanele de volum. Butonale mi se pare destul de greu de apăsat și au un sunet clicky.
Dimensiunile sale compacte fac Surface GO un companion perfect pentru călătorii. Se potrivește la fix pe tăvița din avion.
View this post on Instagram
Bateria 🔋
Dacă are un mare minus Surface GO, acela este bateria. Pe hărtie, Microsoft raportează 9 ore de video playback. În practică pe mine mă ține cam 4-5 ore. Mi s-a întâmplat de multe ori să rămân fără baterie pe Surface GO. Din fericire am putut să o mențin în viață prin această baterie externă, conectând-o la portul USB-C.
Hardware și performanță
Îmi place Surface Go-ul pentru că mă ajută să-mi păstrez concentrarea asupra proiectului la care lucrez. Dacă lucrez la desktop PC. în fața a două monitoare de 27″, tentațiile sunt mari. Mă trezesc că deschid zeci de tab-uri în browser și uit de la ce am pornit. Prin configurația pe care am ales-o, Surface Go nu m-a lăsat niciodată la greu. Dar nici nu am făcut editare video. Am făcut touși editare foto în Lightroom și se descurcă ok pentru câteva poze.
Acest laptop s-a integrat foarte repede în rutina mea zilnică. De obicei dimineața citesc presa și blogurile favorite în Feedly. Am ajuns să scriu din ce în ce mai multe articole pe laptop pentru că îmi oferă o poziție mai confortabilă decât statul la birou. Apoi seara , se întâmplă de multe ori să conectez două căști cu bluetooth prin această metodă și să băgăm un Netlix, în modul tabletă cu suportul extins. Așadar, pentru task-uri obișnuite de productivitate și entertainment, procesorul Intel Pentium Gold 4415Y de pe Surface GO se descurcă bine. Nu am avut probleme nici cu supra-încălzirea.
Am avut un singur moment în care am primit un blue screen, de mi-a sărit inima. Din fericire a dispărut după un restart. O altă situație neplăcută a fost când s-a consumat bateria și nu mai pornea. I-am făcut un hard reset apăsând butonul de power și cel de volum up și a luat-o din loc. Supectez că update-urile de Windows au fost de vină de fiecare dată.
Am testat SSD-ul Toshiba cu Crystal Disk Mark și am obținut valori foarte bune zic eu:
Conectivitatea este asigurată de Qualcomm Atheros QCA61x4A Wireless Network Adapter. Wi-Fi: IEEE 802.11 a/b/g/n/ac compatible, Bluetooth Wireless 4.1 technology
Webcam-ul 📷 se află în partea de sus a ecranului, adică acolo unde îi este locul. Este o cameră cu 5MP , 1080p, ceea ce nu putem spune despre multe din laptop-urile de pe piață. Camera din spate este de 8MP, autofocus și 1080p. Pe aceasta nu am folosit-o niciodată.
Windows Hello este genial și ar trebui să existe pe toate laptop-urile cu Windows. Din păcate, noaptea nu mă vede și trebuie să introduc pin-ul.
🔊Sunetul vine din două difuzoare frontale de 2W cu Dolby Audio Premium, care se aud decent. Au claritate, bass slăbuț și distorsionează la volum maxim.
Cei de la Ifixit i-au dat 1 din 10 (10 fiind cel mai ușor de reparat). Din păcate componentele pe Surface GO nu se pot upgrada și nici măcar schimba. Practic, dacă s-a stricat cam aia e….alta.
Preț
Cel mai bun preț la care am văzut varianta de 128 GB, 8 GB RAM este aici, la 2700 RON, fără tastatură. Mai poți verifica prețuri și aici.
Concluzie
Surface GO a ajuns gadgetul cu care îmi petrec cel mai mult timp, bineînțeles după telefon. În opinia mea , în combinație cu Surface Type Cover devine mai mult laptop decât tabletă. Stă bine pe partea de porturi, display-ul este surprinzător de bun și performanța sa nu afectează productivitatea în majoritatea cazurilor. Se împiedică un pic la partea de baterie, dar îl poți scuza pentru că se poate încărca de la un power bank extern. Dacă ai deja un desktop PC puternic și ai nevoie totuși de portabilitate din când în când, Surface GO umple cu succes acel gol pentru tine.
- Design premium
- Performanță foarte bună pentru task-uri de zi cu zi
- Portabilitate sporită
- Display modern
- Recomandat pentru studenți. Oferă productivitate și entertainment.
- Bateria este marele minus. 4-5 ore de autonomie nu sunt suficiente
- Display-ul are margini măricele
- Tastatura trebuia să fie inclusă. Astfel prețul devine prea mare
2 Comentarii
[…] Review Surface Go – mai mult laptop decât tabletă […]
[…] Review Surface Go – mai mult laptop decât tabletă […]